Saborska zastupnica platforme Možemo Sandra Benčić zatražila je u četvrtak da ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dođe u Sabor i pojasni postupanja policije na granici nakon objave još jedne snimke nasilja nad migrantima.

Očekujemo da ministar Božinović promptno izvijesti javnost i nas u Saboru jesu li grupe koje su snimljene na granici organizirane unutar ili izvan policije, tko ih je organizirao i tko ih financira, te da se nađu počinitelji i privedu pravdi, rekla je Benčić u slobodnom iznošenju stajališta u ime Kluba zeleno-lijevog bloka.

„Snimka ukazuje da u Hrvatskoj postoji parapolicija ili se radi o pripadnicima policijskih snaga kojima je netko naredio da skinu oznake s odjeće kada čine zločine”, rekla je Benčić dodavši da to nije prva takva snimka, a dosad je Božinović uvijek reagirao nijekanjem ili s porukom da će se istražiti bez konkretnog epiloga.

Ti ljudi koji prelaze granicu, pa makar i nezakonito, imaju pravo da se utvrdi njihov status i imaju li pravo na azil, te na human tretman, poručila je.

“Svi koji opravdavaju takve zločine nad ljudima koji nisu iz Hrvatske neka se zapitaju – ako je moguće batinati i protjerivati ljude organiziranjem parapolicijskih grupa izvan zakona, što će priječiti da isto naprave prema nekoj drugoj grupi ljudi, to mogu danas – sutra biti i građani ove zemlje”, kazala je Benčić. (Hina)