Ljude se tijekom popisa stanovništva pitalo o stoki, vodokotlićima i sličnim bitnim stvarima, ali recimo nitko nije pitao koliko imamo transrodnih osoba. Zato smo saznali mi, i to prvi. Službeno, dosad je spol u Hrvatskoj promijenilo 200 osoba, na taj službeni korak čeka ih još 200. A pažnju nam je ovaj tjedan privukla Viktorija – djevojka koja želi postati dečko i koja 15 000 eura za svoj zahvat želi skupiti putem crowdfunding kampanje.

Zahvat je skup, HZZO ne može pomoći, a operacije promjene spola u Hrvatskoj se ni ne rade. Zato postoji doktor Miroslav Đorđević, beogradski liječnik koji Hrvatice pretvara u Hrvate i obrnuto. Prije nego je dao izjavu, jednom je dječaku pomogao da postane djevojčica.

viktorija (2)

Nije lako postići da vam transrodna osoba stane pred kameru i govori o svojim problemima i tome da ih u institucijama gledaju kao čudovišta, nakaze i bolesnike. Viktoriji je 28 godina i jedino što želi je skupiti novac za operaciju promjene spola. I ne, zahvat ne može obaviti u Hrvatskoj, kirurga nema, HZZO ne pokriva troškove, a oni se penju i do 20 tisuća eura.

“Zato sam pokrenula fund raiser na internetu i nastojim prikupiti koliko više mogu. Ako ste u mogućnosti, molim vas pomozite i donirajte, svaka kuna se broji”, rekla je Viktorija o čijoj kampanji može više doznati u nastavku klikom na fotografiju dolje.

viktorija 3

I svaka ta kuna odlazi u ovu beogradsku kliniku doktora Đorđevića. Prije nego što nam je dao izjavu, pomogao je jednom dječaku da postane djevojčica. Kroz njegove je ruke do sada prošlo 80-ero Hrvata i Hrvatica.

Operacija grudi, odstranjivanje penisa, vaginoplastika, klitoroplastika – kod doktora Đorđevića Hrvati postaju Hrvatice, a Hrvatice Hrvati. Ali ovaj korak za mnoge ostaje nedosanjani san.

Put popločen s više od 30 raznih doktora…

 

Leo studira pravo, radi dva posla kako bi skupio novac za operaciju, tek mu je 21-a, u tranziciju je krenuo s 19.

“Nažalost okolina mi je to usadila i ne mogu se osjećati kao muškarac dok ne obavim finalni korak. Kad mi dobacuju ‘ej mali’ a ne ‘mala’, ‘ej šefe’, kad na primjer konobarim, to su stvari koje prije nisam primjećivao, a toliko mi sada znače”, priča Leo.

To ne znači da je zaboravio dugi, iscrpljujući put popločan psiholozima, psihijatrima, socijalnim radnicima, endokrinolozima. Tranzicija transrodnih osoba u Hrvatskoj nije regulirana jedinstvenim zakonom. Neke situacije su, priča nam Ruben, 23-godišnji student pedagogije, izvan pameti.

“To je neka komisija, ja sam bio pred 30 doktora i ja moram opravdati svoj, njihovim riječima, devijantan poriv da promijenim spol. Jasno vam je da u tim pitanjima, pogledima, kolutanjima očima i općenito degradiranjem da što god kažete da će vas gledati kao čudovište. Ovo je njima spektakl za gledati, ali ja po zakonu moram to proći da promijenim spol u dokumentima“, žali se Ruben.