Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) 8. i 9. listopada ugostit će Godišnju skupštinu Europske federacije novinara (EFJ) koja će okupiti stotinjak uglednih novinara, predsjednika novinarskih organizacija i sindikata iz cijele Europe te brojne goste.

U fokusu ovogodišnjega godišnjeg skupa EFJ-a bit će progon novinara i novinarskih udruga u Bjelorusiji, ali i spašavanje kolegica i kolega iz Afganistana te pritisci na medije u regiji Zapadnog Balkana.

“Svjesni smo da su se sloboda medija i radni uvjeti novinara posljednjih godina opasno pogoršali u Hrvatskoj, ali i na Balkanu uopće. Važno je da međunarodna zajednica novinara pokaže solidarnost svojim prisustvom u Zagrebu”, rekao je predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård.

Žele biti ovdje i pozvati hrvatske vlasti da ozbiljnije shvate slobodu građana u pristupu besplatnim, neovisnim i etičnim informacijama.

“Višestruki pritisci na novinare, uključujući i zloupotrebu kaznenog progona, moraju prestati”, poručio je Blicher Bjerregård.

Na skupu će uvodno govoriti predsjednik EFJ-a, predsjednici organizacija domaćina, u ime SNH Maja Sever, a u ime HND-a Hrvoje Zovko, te Andrei Bastunets, predsjednik Bjeloruskog udruženja novinara koje je nedavno ukinuo bjeloruski vrhovni sud.

U dijelu konferencije otvorenom za javnost bit će održana dva okrugla stola: prvi dan razgovarat će se o problemima novinara u našoj regiji, dok će drugi dan biti riječi o trendu polarizacije publike nakon porasta neliberalnih pokreta.

Europska federacija novinara najveća je organizacija novinara u Europi, koja predstavlja više od 320.000 novinara okupljenih u 72 nacionalne organizacije iz 45 zemalja. Godišnje skupštine EFJ-a održavaju se svake godine u drugoj zemlji članici te federacije, s izuzetkom prošle godine, obilježene covid-krizom.

“Vrlo smo ponosni i sretni što možemo održati godišnji sastanak EFJ-a u Zagrebu nakon prošlogodišnjeg otkazivanja”, rekao je Blicher Bjerregård.

Dvodnevna skupština održat će se u Novinarskom domu u Zagrebu.

(Hina)