OPG Car Stjepan, malo poljoprivredno gospodarstvo u Vrbovcu bavi se ekološkim uzgojem mješovitog voća i preradom voća u pasterizirane matične sokove i voćna vina. “Bablje ljeto“se koristi za branje jesenskog voća i preradu jabuka u matični jabučni pasterizirani sok.
– Pasterizacija je tehnička obrada. Sok se zagrije nekoliko minuta na temperaturi od 80 stupnjeva. Tako se unište bakterije i sok se nalijeva u vruće boce (sterilizirane). Rok trajanja takvih sokova je dvije do tri godine – pojašnjava Stjepan Car.
Obitelj Car (Stjepan i Ljiljanka) ozbiljnije se bave voćarstvom na ekonomski održiv način. Proširili su voćnjak na oko jedan hektar te prešli na ekološki uzgoj. U proizvodnju imaju uveden kontrolni sustav HACCP čime je osigurana zdravstvena sigurnost i sljedivost EU normi.
Proizvode prodaju u Zagrebu u manjim trgovinama zdrave hrane, a dobivena oznaka Grada Zagreba PLAVI CEKER za visoku kvalitetu sokova i vina znači da grad Zagreb garantira za kvalitetu. Oni proizvode do 10 tona različitog voća. Ove će jeseni isporučiti tržištu 2500 litara jabučnog pasteriziranog soka.
Dragan Vicković/prigorski.hr