Na Europski dan filantropije i zakladništva, 1. listopada, u Hrvatskoj će početi Tjedan filantropije kojim se želi motivirati građane da svojim angažmanom pridonesu razvoju filantropije.

“Diljem Hrvatske pokazuje se zajedništvo. Uključite se i dajte si priliku da postanete bolji ljudi”, poručili su organizatori iz platforme ZaDobro.BIT! koji su najavili brojna događanja, sve do 10. listopada.

U Tjednu filantropije pokazat će se vrijednosti filantropije, odnosno čovjekoljublja i solidarnosti, ljepota dobrote i brige o drugima, a priključili su mu se se brojni gradovi.

Tako će se u Zagrebu održati savjetovanje Zaklade Zajednički put i Solidarna „Horizontalna suradnja i građanska solidarnost kao poluge socijalne politike Grada Zagreba“ kako bi se ojačao dijalog s gradskim vlastima, a fokus stavio na prevenciju siromaštva, zaštitu ljudskih prava i socijalnu sigurnost svih stanovnika Zagreba.

Pula ove godine ima niz zanimljivih događaja među kojima je i „Lov na filantropsko blago“, ali i akcija „Hrvatska volontira“ koja promiče korporativnu filantropiju i povezuje poslovni i civilni sektor.

Hrvatska gospodarska komora imat će i predavanje na temu „Poticanje korporativne filantropije“. U suradnji sa Dječjim vrtićem Maslačak, sa djecom iz vrtića izradit će se hotel za kukce.

Osijek u Tjednu filantropije nudi sadržaja za sve generacije. U Kulturnom centru bit će izložba o poznatim osječkim filantropima. Tu je i filantropska šetnja gdje će se uz vodstvo turističkog vodiča moći proći značajnije filantropske građevine u gradu. Bit će tu i poseban tramvaj u kojem će turistički vodič zainteresiranim građanima otkriti filantropsku povijest Osijeka. Sve to začinit će se potragom za filantropskim blagom – igrom u kojoj će sudionici vođeni tragovima proći najznačajnija filantropska djela Osijeka, stoji u priopćenju.

U Kutini će u Tjednu filantropije sudjelovati mladi pa će se kutinski srednjoškolci bolje upoznati s filantropijom – što je to filantropija, kako se postaje filantrop, te se aktivno uključiti u osmišljavanje filantropskih akcija.

Zaklada Ana Rukavina organizirat će u Omišu prikupljanje uzoraka krvi za HLA tipizaciju kako bi se proširio Hrvatski registar DDKMS važan osobama kojima je transplantacija krvotvornih matičnih stanica neophodna. Akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica povodom Tjedna filantropije održat će se u Omišu u Dvorani prizemlja Osnovne glazbene škole Lovre pl. Matačića 2. listopada od 10 do 16 sati.

Brojna događanja bit će i online. Putem mrežnih stranica https://www.zadobrobit.hr može se pogledati promotivni film o filantropiji, virtualna izložba te upoznati s pilot projektom „DoGood People” za osnovne i srednje škole.

Tu je i online kampanja ‘Gradimo i radimo’ za potresom pogođena područja Banije kako bi se prikupila novčana sredstava i druge donacije za što normalniji život stanovnicima u jesen i zimu. Sve donacije biti će namijenjene obiteljima koje su najviše u potrebi u svrhu djelomične obnove/popravaka njihovih stambenih objekata ili opremanja njihovih životnih prostora, istaknuli su organizatori. (Hina)