Festivala Jazz.hr/jesen održat će se 31. put od 30. rujna do 2. listopada u Tvornici kulture, a niz od pet koncerata vrhunskih izvođača i autora donosi i gostovanje avangardnog konceptualnog world-jazz ansambla Mimika Orchestra.

Ovogodišnje izdanje festivala obilježavaju mnoge promjene i noviteti, ističe se u najavi. Umjetničko vodstvo festivala preuzima skladateljica i glazbenica Lana Janjanin, koja u fokus stavlja hrvatsko jazz skladateljstvo, proširuje žanrovsku lepezu izvođača te festivalu nalazi novi dom – zagrebačku Tvornicu kulture.

Festival 30. rujna otvara jedini profesionalni jazz orkestar u Hrvatskoj, Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, pod ravnanjem Mirona Hausera. Uz orkestar će nastupiti solisti i skladatelji različitog glazbenog izričaja, bogatih autorskih i diskografskih biografija: Joe Kaplowitz (Hammond orgulje), Lela Kaplowitz (vokal), Chui (Toni Starešinić – klavijature), Zoran Majstorović (oud), Bruna Matić (bubnjevi), Valerija Nikolovska (vokal) & Viktor Lipić (klavijature) i drugi.

Drugi dan festivala, petak 1. listopada, donosi dva koncerta. Večer otvaraju Zvonimir Šestak Groove Assembly i gosti – Hrvoje Rupčić (konge & perkusije) i Borko Rupena (pandeiro & perkusije). Jedan od najboljih i najtraženijih hrvatskih basista – Zvonimir Šestak – s pozicije sidemena prelazi na mjesto bandleadera, predstavljajući svoj skladateljski prvijenac – album “In the Pocket”.

Headliner večeri je Daniel Caccia, vrsni vokalist hrvatskog podrijetla s internacionalnom adresom, koji je u prestižnom američkom časopisu DownBeat proglašen najboljim mladim pjevačem u 2013. godini. Nakon što je osvojio Porin u kategoriji “Jazz album godine” za album na kojem izvodi glazbu Ive Robića u modernim jazz aranžmanima, snimljen s HGM Jazz Orkestrom 2014. godine, izdaje svoj debitantski solo album “Lifeline”, a 2016. godine osvaja i nominaciju prestižne njemačke glazbene nagrade “Echo Jazz” kao pjevač godine.

Na Jazz.hr-u će 1. listopada izvesti repertoar upravo s Porinom nagrađenog albuma, kao i još neke jazz skladbe u svojim aranžmanima.

U subotu, 2. listopada, nastupit će dvojac freekind. iz Graza, koji čine pijanistica i vokalistica Sara Ester Gredelj (Hrvatska) i bubnjarica Nina Korošak-Serčič (Slovenija). Njihove pjesme promiču snažne poruke ljubavi i nade, nadopunjene R&B i jazz groove-om. Svoj prvi samostalno-producirani EP “notgood enough” izdale su digitalno u lipnju 2021. godine.

Inspirirane pozitivnim reakcijama na izdanje, trenutno rade na svom prvom cjelovitom albumu, te oduševljavaju publiku nastupima na brojnim festivalima.

Sam kraj festivala obilježit će nastup Mimika Orchestra, avangardnog konceptualnog world-jazz ansambla formiranog 2010. godine u Londonu, a trenutno baziranog u Zagrebu koji čini čak 18 članova. Osnovao ga je hrvatski multi-instrumentalist i kompozitor Mak Murtić, čije su autorske kompozicije za ovaj ansambl pod snažnim utjecajem tradicija balkanskog folklora povezanog sa suvremenom jazz ekspresijom.

Posljednji album orkestra “Božanstva Zemlje i Vode” bavi se staroslavenskom mitologijom i na njega je utjecala glazba s ovih područja, kao i izričaj big band-a i progresivnog jazz/rock-a, te suvremene glazbe. Osim glazbe sa svog posljednjeg albuma, Mimika trenutno izvodi i novi materijal s nadolazećeg albuma “Altur Mur”, koji će uskoro izdati pod svojom vlastitom izdavačkom kućom Rika Muzika.

Ovo izdanje bavi se glazbom Mediterana, odnosno jazzom/third streamom inspiriranom njome, mediteranskim krajolicima te narječjima u sklopu scensko-narativnog nastupa. Oba albuma povezuju specifični suvremeni pogledi na lokalne mitove i tradicije Balkana, u koje nas orkestar uranja kroz svoj kostimirani scenski nastup, dozivajući izgubljene te skrivene svjetove.

Mimika Orchestra u Tvornicu kulture stiže na samom kraju festivala, 2. listopada. (Hina)