Zagrebačka filharmonija u koprodukciji sa HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke, u nedjelju je u Kazalištu Komedija izvela praizvedbu komične operete „Moć ljubavi“ skladatelja Gjure Eisenhutha.

Gjuro Eisenhuth, svestran glazbenik i obljubljen u Zagrebu, djelovao je u drugoj polovici devetnaestog stoljeća, a u glazbenim krugovima bio je poznat i kao zagrebački Strauss zbog sličnosti s repertoarom plesnog orkestra, a i izgledom ponešto nalik bečkom kapelniku. Violinist, orguljaš, dirigent, pedagog i skladatelj bio je poznat po često izvođenim rodoljubnim budnicama, prigodnicama, poputnicama i lirskim zborskim popijevkama, a upravo Zagrebačka filharmonija ima čast izvesti praizvedbu njegove komične operete „Moć ljubavi“

Praizvedbom je ravnao maestro Miran Vaupotić, poznat i po premjernim izvedbama suvremenih skladatelja, a uz četvero solista riječke opere – Vanju Zelčić, Anju Majdak Fak, Marka Fortunata i Sergeja Kiseleva, nastupile su i mlade operne snage, Davor Nekjak i Gabrijela Deglin.

Maestro Vaupotić jedan je od međunarodnih umjetnika ambasadora neprofitne globalne krovne organizacije za glazbenu kulturu i kulturnu diplomaciju Euro Mediterranean Music Academy (EMMA for Peace) pod patronatom UNESCO-a, pokroviteljstvom glavnog tajnika Vijeća Europe te počasnim predsjedanjem proslavljenoga talijanskog dirigenta Riccarda Mutija.