Koncertom slovenskog Baroknog orkestra musica cubicularis, pod umjetničkim vodstvom Domena Marinčića, u petak su u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Varaždinu počele 51. Varaždinske barokne večeri.

Zemlja partner VBV-a ove je godine Slovenija, a festival koji traje do 29. rujna donosi 33 koncertna događanja i 11 popratnih sadržaja pod nazivom Total baroque.

Pozdravne riječi na svečanom otvorenju uputio je gradonačelnik Neven Bosilj koji je istaknuo da Varaždinske barokne večeri ne poznaju granice i velikim koracima više od pola stoljeća spajaju glazbeni svijet.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo što je ove godine zemlja partner Slovenija jer, kao i Hrvatska, njeguje tradiciju izvođenja barokne glazbe na originalnim instrumentima. Ujedno je podsjetila da je u posljednjih pet godina u Varaždinu i Varaždinskoj županiji završeno i započeto dosta vrijednih projekata, istaknuvši preseljenje Gradske knjižnice i obnovu Koncertne dvorane varaždinskog kazališta.

„Godinama pomažemo i obnovu pozornice HNK, a razgovarali smo o novoj financijskoj omotnici i mogućnostima stavljanja u funkciju turističke ponude nekih vrlo vrijednih baštinskih lokaliteta u županiji”, rekla je Obuljen Koržinek.

Pokrovitelj VBV-a je hrvatski predsjednik Zoran Milanović, čiji je izaslanik na otvorenju bio njegov savjetnik za kulturu Zdravko Zima.

„Mislim da je krajnje vrijeme da mi koji se nalazimo ovdje na jugoistoku Europe i koji živimo u ovom dijelu svijeta prestanemo graditi zidove i počnemo graditi mostove”, poručio je Zima dodavši da je takav most kultura, odnosno prirodna veza između glazbenih umjetnika Slovenije i Hrvatske.

„Varaždin je i dalje muzika, ali Varaždin je isto tako i poezija i neka tako bude i ubuduće”, zaključio je Zima.

Pod umjetničkim vodstvom Domena Marinčića, na otvorenju je nastupio Barokni orkestar musica cubicularis, sopranistica Ivana Lazar, tenor Aco Aleksander Bišćević te plesači, a na programu su bila djela Lullyja, Rebela, Rameaua, Händela i Vivaldija.

(Hina)