S pravom su stari Grci otočje u Atlantskom oceanu, zapadno od Gibraltarskog tjesnaca, nazvali Makaronezija  blagoslovljeni otoci) koji se doimlju poput oaze u pustinji.

Tim arhipelazima Makaronezije pripada i sedam otoka Kanara (Tenerife, La Gomera, El Hierro, Gran Canaria, Fuerteventura i Lanzerote). Naziv je latinskog podrijetla Insularia Canaria u značenju „Otok pasa“, a prvotno se odnosio samo na otok Gran Canaria. Prastanovnike otočja Guanče potpuno su istrijebili španjolski osvajači.

gran canaria2

Piše: Želimir Štefanović, novinar, čija je izložba slika nastala prije dvije godine na tom otoku, postavljena u Gradskoj knjižnici Vrbovec.

Nakon smještaja u jednom hotelu u Maspalomasu, turističkom mjestu na jugu Gran Canarije, već idućeg jutra, zastao sam pokraj jedne male turističke agencije nedaleko hotela. Vode je majka i kći. U kratkom vremenu u ruci sam imao nekoliko prospekata i organizirane izlete tijekom boravka na ovom božanskom otoku.

Upitao sam dragu gospođu: „Kad ću se kupati i sunčati?“, a ona mi je odgovorila: „Sljedeće godine, sada svakako morate upoznati otok, ima se što vidjeti!“

Gran Canaria je treći otok po veličini Kanarskog arhipelaga. Na tom putu očekuju vas različita klimatska područja, od hladnijeg, šumama pokrivenog sjevera, do toplog juga i zlaćanog pijeska. Vozeći se od juga prema sjeveru, istočnom stranom otoka, koja se klimatski naslanja na afričku obalu, primijetit ćete kako onu bistrinu neba i sunčane zrake zamjenjuje drugačija boja neba.

Gotovo odasvud pogled seže na Tejedu, geografsko središte otoka s najvišim vrhom Pico de las Nieves visokim 1949 metara. Mali otok kojeg krase brojni superlativi naj.

gran canaria3

Suptropska klima na jugu pogodna je za uzgoj krumpira, rajčica, banana, manga avokada, papaje, a u određenim klimatskim područjima rastu stabla jabuke, kruške, oraha, badema, kojih je nekada bilo zaista mnogo, potom naranče, trešnje, marelice, masline. A tek palme! One su simbol kanarskog arhipelaga i po njima je glavni grad Las Palmas dobio ime. ..

Privući će vas i raznovrsnost gastro ponude temeljene na mesu, plodovima mora, siru, mirisnom domaćem kruhu, povrću i voću i slasticama. Posebnost otoka je i proizvodnja ruma od meda i limuna te također i razni likeri od šećerne trske.

Kombinacija bogate povijesti, kontrasti prirode, tradicijsko stvaralaštvo, duge pješčane plaže i vječno proljeće čine ovaj otok izvrsnom turističkom destinacijom. Boravak na Gran Canariji ostavio je prekrasna sjećanja i želju za ponovnim dolaskom.

Dragan Vicković