U sklopu Lisabonskog festivala animiranog filma Monstra prikazat će se tri hrvatska kratkometražna filma, a isto toliko i u ‘open air’ programu Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u njemačkom Dresdenu.

Hrvatski audiovizualni centar objavio je u srijedu kako je studentski film animatorice Kate Gugić, “Cockpera” uvršten  u natjecateljski program studentskog filma Lisabonskog festivala animiranog filma Monstra.

Riječ je o animiranoj operi nadahnutoj Ezopovom basnom “Dva pijetla i orao”, koja je do sada prikazana na nizu festivala, među ostalima na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Clermont-Ferrandu, Filmskom festivalu ‘Black Nights’ u Tallinnu, slovenskoj Animateci, zagrebačkom Animafestu te na festivalima u Los Angelesu, Palm Springsu, Hiroshimi, Ottawi i Uppsali.

Film je osvojio nagradu ASIFA-e Hrvatske za najbolji studentski film u 2020. godini.

U sklopu Monstre prikazuju se još “Mačka je uvijek ženska” autorica Martine Meštrović i Tanje Vujasinović te “Toomas ispod doline divljih vukova” Chintis Lundgren, koji će biti prikazan i u listopadu ove godine, u sklopu projekcija “Best Of Short Films” posvećenim najboljim svjetskim kratkometražnim naslovima.

Lisabonski festival animiranog filma Monstra održava se od 21. srpnja do 1. kolovoza u kinodvoranama i na otvorenom, a ove je godine zemlja u fokusu Belgija.

Hrvatski animatori sa svojim radovima predstavljaju se i na njemačkom Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma Filmfest Dresden, koji traje od 13. do 18. srpnja, u sklopu programa s projekcijama na otvorenom, u raznim tematskim blokovima.

“Arka” Natka Stipaničeva dio je tematske cjeline Moć prirode, “Sve te senzacije u mom trbuhu”  Marka Dješke pripada cjelini Oblici tijela, a “Pužić slikar” Manuele Vladić-Maštruko u programu Obiteljski kratki – Životne priče.

Međunarodni festival kratkometražnog filma Filmfest Dresden, osnovan 1989., fokusira se na sve vrste kratkometražnog filma i kroz godine je postao jedan od najvažnijih takvih festivala u Njemačkoj.

(Hina)