Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu pripremilo je još jednu kajkavsku premijeru, predstavu “Matijaš Grabancijaš Dijak” Tituša Brezovačkog u režiji Krešimira Dolenčića, koja će biti izvedena 8. srpnja, najavljeno je na konferenciji za novinare u četvrtak.

Ovaj komad u varaždinskom kazalištu nije bio na repertoaru od 1981. godine, a uz redatelja Dolenčića, adaptirao ga je Ozren Prohić, koji je naglasio da nije riječ samo o biseru kajkavske književnosti, već djelu koje je i suvremeno.

“Stavili smo i tekst poeme ‘Jeremijaš’ Tituša Brezovačkog koja govori o problemima u društvu u Hrvatskoj u početku 19. stoljeća, a izgleda kao da je napisana danas – korupcija, mito, svi grijesi koji se provlače kroz svakodnevni život”, rekao je Prohić.

S “Matijašem Grabancijašem Dijakom” Krešimir Dolenčić zaključuje svojevrsnu kajkavsku trilogiju u varaždinskom kazalištu, nakon režija komedije “Čini barona Tamburlana” i suvremenog teksta Vida Baloga “Cigle sv. Elizabete”.

Dolenčić je rekao da Brezovački nije puno pisao, ali ono što je ostavio je sjajno. “Ta mogućnost i blagoslov da imam priliku raditi Brezovačkog na kajkavskom, koji je i moj materinji, pruža mi osjećaj genetske povezanosti i to baš u Varaždinu na čemu sam zahvalan”, rekao je redatelj.

Ulogu Matijaša dobila je mlada glumica Dea Presečki. “Kad sam saznala da sam dobila ulogu u kazalištu zapravo sam shvatila da to sa sobom nosi jako veliku odgovornost. Imam divan tim ljudi koji su mi bili jako velika podrška od samog početka, imala sam velik vjetar u leđa, gdje su svi dečki koji su me primili kao svoju”, kazala je Presečki.

U predstavi igraju i Robert Plemić (Vuksan), Denis Bosak (Smolko), Robert Španić (Jugovič), Zdenko Brlek (Veselkovič, Lazo), Matko Buvač (Koprinovič, Gajo), Mladen Grof Jerneić Erdödy (Marica, Smiljka, Hanzl), Darko Plovanić (Vrag) i Vid Balog (Bog).

Scenografkinja je Irena Kraljić, kostimografkinja Martina Ptičar, skladatelj Ivan Josip Skender, oblikovatelj rasvjete Ivan Štrok, suradnica za scenski pokret Matea Bilosnić, jezični savjetnik Vid Balog i asistent redatelja Mihael Kramarić.

Nakon premijere u četvrtak 8. srpnja na velikoj sceni varaždinskog kazališta, “Matijaš Grabancijaš Dijak” nekoliko će puta biti izveden i na pozornici u dvorištu vile Bedeković u sklopu manifestacije Ljeto u Varaždinu. (Hina)