Danas su u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro Hrvatska” gostovali đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči te književnica Božica Jelušić.

Janči je predstavio novi Posjetiteljski centar u Đurđevcu. -Priča o Hrvatskoj Sahari je ispričana u Posjetiteljskom centru i to je rezultat europskog projekta koji se provodi već pet godina. Projekt se službeno zove “Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti đurđevačkih pijesaka”, financiran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

janci2

U sklopu projekta predstavili smo Posjetiteljski centar koji objašnjava kako su nastali pijesci od nastanka svemira pa sve do danas – erozijom koju je radila rijeka Drava noseći kamenje od izvora do Podravine. Danas imamo Hrvatsku Saharu – Đurđevačke pijeske i Park šumu Borik gdje smo putem ovog projekta napravili i hostel za Školu u prirodi.

To je jedna zaokružena priča gdje ćemo od iduće školske godine djecu učiti o suživotu s prirodom i o prirodnim bogatstvima koje imamo – poručio je Janči i dodao kako je Posjetiteljski centar završen i otvorit će se početkom školske godine.

janci4

-U Posjetiteljskom centru je predivan spoj tehnologije i stvarnih eksponata iz prirode. Djeca će se stvarno moći zainteresirati za prirodu – zaključio je gradonačelnik i dodao kako se u Đurđevcu nalazi 5 deva te je 2019. godine bilo 18 000 posjeta.

Božica Jelušić je predstavila svoju slikovnicu “Pjesko”. -Mi smo stjecajem prirodnih okolnosti dobili nešto posebno – Peske. Tu je stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta posebne važnosti u botaničkom, geografskom i znanstvenom smislu.

bozica jelusic

Dužni smo ga čuvati i omogućiti drugim ljudima da dođu tamo. Naime, može se vidjeti kako se divljina može s mjerom ukrotiti i u korisno pretvoriti – kazala je književnica i napomenula kako je u slikovnici izmislila dječaka koji je ponikao na Peskima i koji obožava svoj zavičaj te ga zbog radoznalosti na kraju odnosi vjetar.