Organizacija koja ubire stotine milijuna kuna turističkog nameta, Hrvatska turistička zajednica obrušila se na jednog blogera volonterskog promotora hrvatskog turizma, Engleza s hrvatskom adresom Paula Bradburya. Od njega sudskim putem žele utjerati 100 tisuća kuna odštete zbog jedne šale u kojoj se HTZ uopće ne spominje i zbog kritika na račun HTZ-a koje je rekao u jednom intervjuu.

Doduše Bradbury i inače ne štedi HTZ koju naziva Kraljevstvom slučajnog turizma jer tvrdi da bi isti broj gostiju u Hrvatsku došao i da se Turistička zajednica ukine. Međutim tužiti blogera zbog kritike i šale je toliko bizarno da je morala reagirati čak i ministrica Nikolina Brnjac koja je od direktora HTZ-a Kristjana Staničiča tražila objašnjenje takve ludosti. Tražili su i novinari RTL pa evo što su dobili.

Kažu kako su bili primorani reagirati kako bi zaštitili svoj znak, odnosno hrvatski turistički brend Croatia Full of Life.

Hrvatska turistička zajednica o tužbama:  “…koji je g. Paul Bradbury sarkastično izmijenio u „Croatia Full of uhljebs“. Time je neovlašteno zloupotrijebio službeno zaštićeni znak hrvatskog turizma protivno propisima o intelektualnom vlasništvu te je izrazito grubo i teško povrijedio pravo na ugled i dobar glas”.

On inače i ne štedi HTZ koju naziva Kraljevstvom slučajnog turizma pa je tako svojevremeno tvrdio da bi isti broj gostiju u Hrvatsku došao i da se Turistička zajednica jednoostavno ukine. Kako doznajemo, oni se s njim bore više od 2 godine, pisali su mu i demantije, a s njima je suradnju ostvario od 2016. do 2019.

HTZ:  “Hrvatska turistička zajednica ostvaruje uspješnu suradnju s brojnim inozemnim novinarima, blogerima i influencerima, među kojima je dugo godina bio i g. Bradbury te želimo vjerovati kako odbijeni komercijalni projekti i poslovne suradnje koje je Hrvatskoj turističkoj zajednici ponudio nisu razlog za njegov negativan odnos spram HTZ-a”.