Prije tjedan dana, točnije u petak 5. veljače članovi Križevačke astronomske udruge Perzeidi obilježili su petu obljetnicu od pada meteorita “Križevci”. Tim povodom obavili smo kratak razgovor s Ratislavom Matićem, predsjednikom Križevačke astronomske udruge Perzeidi.

Peta je obljetnica od pada meteorita „Križevci“, a ujedno i peta godišnjica Križevačke astronomske udruge Perzeidi, koja je osnovana nekoliko tjedana prije pada metorita. Gdje se sada meteorit nalazi, što su pokazale dosadašnje analize?

Perzeide smo osnovali 2011. godine ne sluteći što će se dogoditi za kratko vrijeme. U noći 5. veljače, točnije u 00.21, po našem računanju vremena pao je meteorit, kasnije nazvan “Križevci” u Majurec. Kažem po našem računanju iz razloga što prema Greenwichu je to bilo 4. veljače u 23.21, a po našem vremenu u 00.21 sat. Njegov pad su zabilježile kamere Hrvatske meteorske mreže čiji su voditelji i organizirali traženje meteorita, a u traženju je sudjelovalo pedesetak amatera astronoma iz čitave Hrvatske. Trebalo nam je oko 2 tjedna da pronađemo meteorit, a pronašli smo ga 20. veljače. Međutim, ne bi nam svatko vjerovao da je to meteorit, pa smo ga uspjeli poslati na Manchester University na službenu verifikaciju. Tamo je rendgenski analiziran i potvrđeno je da se radi o svemirskoj tvari, a da nije bilo kakav kamen. U lipnju 2014. meteorit je priznat nakon raznih verifikacija, a povodom toga organizirali smo predavanja koja su održali eminentni stručnjaci iz tog područja. Tada su prezentirani i rezultati analize, koja je obavljena u Manchesteru i svi ti podaci su dostupni na internetu.

Je li ovaj meteorit prvi koji ima ime, naime većina meteorita ima ime u obliku kombinacije brojeva i slova?

Naš meteorit je peti koji je pao na prostoru današnje Republike Hrvatske i nije jedini koji ima baš ime. Svi priznati meteorita s teritorija današnje Hrvatske imaju imena po mjestima gdje su nađeni. To su Hraščina, Milena, Slavetić, Dubrovnik i Križevci. Točno je da mnogi meteoriti nemaju ime, nego samo oznake.

Kada je pao meteoriti onda je krenula i velika potraga. Pojavili su se razni avanturisti, a jedan takav je tvrdio da je upravo on pronašao meteorit “Križevci” i htio određenu novčanu naknadu za svoj pronalazak. Međutim ipak se nije radilo o našem meteoritu.

Dan danas nama nije jasno što je on pronašao. Bilo je to nešto iskonstruirano, daleko od meteorita. Svaki geolog ili kakav stručnjak reći će da se ne radi o meteoritu.

Ovakvi nalazi imaju prvenstveno znanstvenu vrijednost i oni su veliki doprinos u poznavanju svemira, našeg Sunčevog sustava, njegovu postanku i sl. Teško je reći koliko to zapravo vrijedi. Nekakve cijene se postižu na crnim tržištima, gdje takvi nalaznici pokušavaju nešto “ušićariti”. Ali, gotovo je nemoguće reći kolika bi bila novčana vrijednost takvog nalaza.

Perzeidi

prigorski.hr