Općina Kalnik potpisala je ugovor za izdavanje knjige Kalnička kuharica. Knjiga bi trebala obraditi kalničku kuhinju, osobito jela koja polako odlaze u zaborav.

Urednica knjige bit će Lidija Zečević, prof. hrvatskoga jezika.

– Voljela bih da kalnička jela prikažemo u nekoliko medija – pismom, slikom i filmom. Kalnička kuhinja ne smije otići u zaborav, a danas zbog užurbanosti i pomanjkanja vremena polako nestaje prenošenje s koljena na koljeno pa nam je zadatak i obaveza okupiti vrijedne majke i bake kako bi nam ispričale i demonstrirale recepte koje ćemo zapisati i prezentirati u knjizi – kazala je.

Načelnik Općine Mladen Kešer naglasio je kako bi volio da ova knjiga bude u svakoj kući i u svakom kalničkom restoranu ili budućim hotelima kako okuse tog zavičaja ne bi zamijenili pojačivači okusa i konzervansi.

– Ova knjiga ima zadatak istražiti, sačuvati i vratiti finu i zdravu, ali polako zaboravljenu hranu. Ukoliko prije postanemo svjesni da je hrana zdravlje, bit ćemo zdraviji – kazao je.