Dolaskom višenamjenskog borbenog aviona pripadnici i djelatnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) obavljat će svoj posao na moderniji način, ocijenio je u srijedu povodom 29. obljetnice HRZ-a predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović.

”Iza nas je teška godina, a pred nama je neizvjesna godina. Očekuje vas jedna od važnijih odluka u povijesti Hrvatske vojske koju će donijeti hrvatska politika i hrvatska Vlada. Uvjeren sa da će dolaskom višenamjenskog borbenog zrakoplova pripadnici HRZ-a obavljati svoj posao na moderniji način. Čestitam svim pripadnicima i djelatnicima HRZ-a što su i ove godine posao obavljali s puno ljubavi i predanosti”, poručio je Milanović u vojarni ”Pukovnik Marko Živković” na Plesu.

Čestitavši svim pripadnicima HRZ-a njihov dan, ministar obrane Mario Banožić je istaknuo da je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo nastalo upravo zahvaljujući entuzijazmu hrvatskih zrakoplovaca i neizmjernoj ljubavi koju su gajili prema domovini.

”Vojni poziv je izrazito zahtjevan i izazovan, a pogotovo se to odnosi na vojne pilote koji tijekom svakog leta, obuke i vježbe riskiraju svoje živote”, kazao je Banožić dodajući da je upravo ratno zrakoplovstvo tehnički najzahtjevnija grana u svim modernim vojskama svijeta pa tako i kod nas.

Govoreći o procesu nabave budućeg višenamjenskog borbenog zrakoplova, ministar je naglasio da je ”ova Vlada itekako svjesna potrebe daljnjih ulaganja u opremanje i modernizaciju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva”.

”Svi jako dobro znamo našu povijest i na koji smo način, s kojim resursima i s kako skromnom opremom i naoružanjem stvorili Hrvatsku. Zato smatram da su nam višenamjenski borbeni avioni neophodni radi cjelovitosti Hrvatske vojske i sigurnosti hrvatskih građana”, poručio je ministar. Dodao je kako Republika Hrvatska kao moderna srednjeeuropska država, članica Europske unije i NATO saveza, mora imati jednu eskadrilu modernih borbenih aviona.

”Vjerujem da ćemo u tome uspjeti i da će oni biti na ponos Hrvatskoj vojsci i svim njenim građanima”, rekao je Banožić koji se posebno zahvalio pilotima kanadera i air traktora na njihovom doprinosu tijekom protupožarne sezone, kao i letačkom osoblju koji svakodnevno u suradnji sa zdravstvenom strukom spašava živote, a uključeni su i u borbu protiv koronavirusa.

Hranj: Investirati i u radarsku mrežu

Čestitavši 29. godišnjicu osnutka HRZ-a, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga SRH admiral Robert Hranj je rekao kako je ovo prilika da se podsjetimo svih koji su u Domovinskom ratu i razvoju HRZ-a dali najveću žrtvu, svih onih koji su poginuli, nestali ili teško stradali.

”Danas je HRZ osposobljen za široki spektar zadaća, od nemjerljivog doprinosa gašenju požara, sudjelovanja u zadaćama traganja i spašavanja na kopnu i na moru te svakodnevnog prevoženja bolesnih. HRZ ima prilično impresivne sposobnosti za taktički zračni transport, a izviđačko borbeni helikopteri Kiowa Warrior značajno nadopunjuju borbene sposobnosti Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice”, ocijenio je Hranj. Pritom je podsjetio da je u Zemuniku prošle godine otvoreno i uspješno djeluje Međunarodno središte za obuku pilota i specijalnih zračnih snaga te da pripadnici HRZ-a sudjeluju i u operaciji KFOR na Kosovu, gdje pružaju značajnu sposobnost operaciji.

Osvrnuvši se na nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova, Hranj je naglasio da HRZ mora modernizirati sustav za nadzor i obranu zračnog prostora što, osim investiranja u radarsku mrežu, podrazumijeva i obnovu borbenog zrakoplovstva.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec zahvalio je svim pripadnicima HRZ-a na svim postignućima te uspješno obavljenim zadaćama.

”Unatoč izazovnoj i nimalo jednostavnoj 2020. godini, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo dokazalo je kako itekako živi, nismo klonuli duhom, nije nas obuzela melankolija, već se trudimo i radimo i dalje”, zaključio je Križanec.

(Hina)