Peto izdanje Zagreb Burger Festivala i ove godine usprkos koroni privuklo je mnoštvo posjetitelja. Ove godine zbog strogih pandemijskih mjera organizator se odlučio na nešto manje štandova i strožu selekciju restorana koji su na čelu s poznatim hrvatskim chefovima predstavili svoje burgere.

burger3

Na festivalu možete pronaći odličan izbor burgera koje ćete u prosjeku platiti između 40 i 60 kuna, dok neki prelaze čak i magičnu granicu od 10 eura. Koliko je zapravo opravdana takva cijena s obzirom da se radi ipak o festivalu gdje vaš burger jedete doslovno s nogu, za štandom, a ne u fine dining restoranu gdje vas uslužuje konobar, pitanje je koje si postavljaju mnogi posjetitelji ovog popularnog zagrebačkog festivala.

burger2

Identično pitanje postavio si je jedan od naših čitatelja (podaci poznati redakciji) koji nam je, neugodno iznenađen, poslao sliku računa gdje je jedan burger bez ikakvih priloga platio nevjerojatnih 99 kuna. Uz pivu čitatelj je naručio i pola litre craft pive koju je platio 35 kuna pa ga je cijela ova avantura koštala gotovo 134 kune.

Iako podržavamo kulturu food festivala, kao i razvoj domaće gastronomske scene, 134 kune za burger i pivu na jednom festivalu, nama se čini ipak previše.

Nažalost ne možemo se oteti dojmu kako na ovakvom festivalu posjetitelji ne plaćaju samo kvalitetu, već i visoke troškove organizacije, kao i cijelu napuhanu marketinšku priču koja od burgera postepeno stvara jedno trendovsko jelo, što u principu ne bi trebao biti smisao ovakvog urbanog festivala namijenjenog za široke mase. Je li takav pristup najbolji u situaciji kada Hrvatsku tek očekuje ekonomska kriza i kada su se prihodi u turizmu gotovo prepolovili, ostavljamo našim čitateljima da prosude sami.