Turistička zajednica Vrbovec uspješno je promovirala žetvene svečanosti kao još jedan atraktivan turistički proizvod.
U žetvenim svečanostima sudjelovala je Udruga žena Brčevec, a nazočne su bile Udruge žena Cerja, i Pirakovec, članovi HKUD- „Petar Zrinski“ (Folklorna i tamburaška sekcija te Lera) te Konjogojska udruga Vrbovec.
Željko Vršćak, predsjednik Konjogojske udruge Vrbovec zasijao je jesenas ral pšenice.
Ovim žetvenim svečanostima zaustavljeno je vrijeme u kojem su se stariji sudionici prisjećali tih poslova u njihovom djetinjstvu, te su poučavali mlađe kako se treba raditi.
Kosci su kosili, žene su srpovima išle za koscima i pravili snopove. Valjalo je znati snopove i svezati, pa ih staviti na kup….
Tamburaši „Zrinskog“ su svirali, članice su težake dvorile kupicom vina, a potom su svi zajedno objedovali.
Jelo se kaj se imelo…
Jasna Benedik, direktorica Turističke zajednice Vrbovec istaknula je kako novim turističkim proizvodom žele obogatiti turističku ponudu. -Sve smo zamislili pod radnim motom “Od zrna – do pogače”.
Jesenas smo zasijali pšenicu i sada je želi. Namjeravali smo organizirati i vršidbu te meljavu. No u
tome nas je sprečio Covid- 19. Dogodine ćemo žetvene svečanosti podići na još veću razinu – poručila je direktorica.
Dragan Vicković/prigorski.hr








