Darko Koren, Koprivničko-križevački župan zajedno sa svojim zamjenicima i suradnicima održao je u srijedu konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na aktualnosti u radu Županijske uprave.

Što se tiče aktualnosti koje su u tijeku najvažniji je projekti izgradnje pet školskih sportskih dvorana u Kalinovcu, Kloštru Podravskom, Svetom Ivanu Žabnu, Sveti Petar Orehovecu te Rasinji.

– Kompletna procedura oko zatvaranja financijske konstrukcije je završena. Ovo su najveći kapitalni projekti ulaganja u školstvo u posljednjih nekoliko godina. Vrijednost izgradnje dvorana je više od 65 milijuna kuna. Naš plan je da početkom jeseni svi projekti krenu te da u sljedećih godinu dana sve dvorane budu završene – kazao je župan.

Dodao je kako osim tih projekata, županija financira projekt „Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu“ čija je temeljna vrijednost 30 milijuna kuna. Ukupna vrijednost Centar kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji iznosi 60 milijuna kuna.

– Osim ovih projekata, bilo je i još mnogo sitnih projekata, među kojima je i izmjena stolarije na školi u Hlebinama – istaknuo je kao primjer župan.

Dotaknuo i teme spajanja Državne uprave te s time i 200 tinjak poslova.

– Jedan veliki dio tih poslova obavlja se na šalterima gdje dolaze stranke te njima nastojimo olakšati pristup i procedure koje su potrebne da bi obavili ono po što su došli. Jedna od tih stvari je i uvođenje kartičnog plaćanja u sklopu cjelokupne digitalizacije javne uprave. Uz Međimursku županiju pioniri smo digitalizacije uprave – istaknuo je.

Župan je istaknuo kako uvođenjem digitalizacije, građani više ne moraju morati kupovati biljege na kioscima već sve pristojbe mogu platiti karticom na šalterima u Županiji ili matičnim uredima.

-Usluga u funkciji u matičnim uredima i pisarnicama u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu te Matični ured Drnje, a uredi u Kloštar Podravski i Virje će također biti uskoro aktivirani – kazao je.

Župan je istaknuo kako je ovih dana potpisan ugovori za udruge s područja zdravstva i brige o osobama s invaliditetom te udruge umirovljenika u vrijednosti 417 tisuća una, kojim se ukupno sufinancira 81 program.

– Za sufinanciranje programa ustanova i udruga iz područja kulture te projekte vjerskih zajednica 1,3 milijuna kuna kojim se sufinancira 80 programa. Naravno svu pažnju i suradnju posvećujemo svim udrugama s područja županije. One su sastavni dio života naše županije i obogaćuju društveni život te rade mnoge stvari za javni život – kazao je.

Župan je dodao kako je ukupno za gospodarstvo i poljoprivredu osigurano 5,1 milijun kuna za potpore poduzetnicima i poljoprivrednicima.

-Poljoprivredna proizvodnja pokazala se kao izrazito bitan sektor. Svi oni koji nisu bili svjesni toga, postaju sada svjesni. Vjerujem da će potpore poljoprivrednicima još rasli – naglasio je dodavši kako mu je izrazito drago što je puno potpore podijeljeno mladim poljoprivrednicima.

Koren se dotaknuo i projekt sigurne kuće, vrijedan 9 milijuna kuna.

– S obzirom na to da je to projekt sigurne kuće, zbog sigurnosti je bolje previše ne pričati kako ne pričati kako se ne bi izgubila njezina sigurnost. Projekt je uz pomoć PORA-e prijavljen na natječaj za sufinanciranje europskim sredstvima – kazao je župan.

Župan je na kraju istaknuo kako je nedavno Ministarstvo kulture odobrilo 500 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju.

– Nadam se da ćemo kroz dvije godine osigurati sredstva za cjelokupan projekt. Još nemamo do kraja definiran projekt. Ovo je jedna ideja i inicijativa na koju će se nadograditi još mnogo toga- naglasio je župan.