Sve je bliže dugoočekivani 11. svibanj, dan kada bi se trebali otvoriti kafići. Razgovarali smo s koprivničkim ugostiteljima, a svima je jedno zajedničko – neizvjesnost i nedovoljno informacija tjedan dana prije samog otvaranja.

Naime, još uvijek nema službenih propisa po kojima će ugostitelji moći otvoriti svoja vrata.

Denis Košćak vlasnik Caffe bara Le Petit Cafe istaknuo je kako ni sam još ne zna hoće li otvoriti svoja vrata 11. svibnja ili će ostati zatvoreni.

– Vidjet ću što će moje okruženje napraviti. Ako će se otvoriti kafići u okruženju vjerojatno ću i ja onda otvoriti kafić. Još uvijek čekam konkretna pravila u kakvom ćemo obujmu smjeti raditi – istaknuo je Košćak.

Dodaje kako prema navodnoj udaljenosti od dva metra između stolova na terasama, po tome ćemo imati mjesta za svega šest stolova, što je duplo manje od uobičajenog.

-Još uvijek nismo dobili nikakve službene upute pod kojim ćemo moći otvoriti. Ali ako je suditi prema pričama da će samo dva gosta smjeti biti za stolom, takav rad nam se definitivno neće isplatiti. Pitanje je  hoće li biti radna nedjelja te hoćemo li moći raditi duže od 21 sat. Ako toga neće biti onda ne vidim mogućnost kako bi otvaranje kafića moglo biti isplativo – naglasio je Košćak.

Caffe bar La Petit Cafe

Dodaje kako bi proširivanje terasa moglo smanjiti gubitke.

– S obzirom na to da je kafić u samom centru Koprivnice, imam prostora za proširiti se. Tu dolazi i pitanje što je s kafićima koji nisu u centru, jer oni nemaju mogućnost ići u širinu, s toga ne znam hoće li biti proširenja ili ne – dodao je Košćak.

Zaključio je kako bi za tjedan dana trebali otvoriti kafiće, a da još uvijek nisu dobili nikakvu službenu obavijest.

Antonija Večenaj Sitarić, jedna od suvlasnica Caffe bara Art, kazala nam je kako još uvijek čeka točne specifikacije pod kojima će ugostitelji moći raditi pa će onda odlučiti hoće li otvoriti kafić ili ne.

Caffe bar Art/ Foto: Arhiva

– Trenutno kako se po kuloarima govori da će u kafićima za stolom moći sjediti dva gosta i da će stolovi morati biti na udaljenosti od dva metra, vrlo vjerojatno nećemo otvoriti. Prema tome s preko 20 stolova spali bi na sveukupno 12 stolova na terasi i četiri stola pokraj terase – istaknula je.

Dodala je kako im je potrebno dva konobara koja se jednostavno ne mogu pokriti s toliko gostiju.

Ivan Pišpek, poslovođa KKC Pixel, istaknuo je kako još uvijek čeka točne mjere koje će biti propisane po kojima će moći otvoriti.

– Ako ćemo biti u stanju osigurati sve mjere onda budemo radili. Ako će se propisati i neke lakše mjere, a ugostitelji neće raditi, solidarizirat ćemo se i nećemo ni mi raditi – istaknuo je Pišpek.

KKC Pixel

Naglasio je kako imaju veliku terasu na kojoj mogu imati dosta stolova, no tek će odlučiti hoće li početi raditi od 11. svibnje ili ne.

Jasminka Kelemen-Klarić, vlasnica History bara istaknula je kako se pripremaju za otvorenje.

– Čekamo još detaljne upute oko uvjeta pod kojima kafići mogu raditi. Vjerujem da će te upute stići u narednom tjednu. Smatram da će prije svega biti fokus na higijenskim standardima. Do sada smo imali visoke higijenske standarde tako da se ne bojimo – istaknula je.

History bar

Naglasila je kako će znati konkretno hoće li otvoriti svoja vrata ili ne tek nakon službenih uputa pod kojima će kafići moći raditi.

Damir Puhač, vlasnik Caffe bara 048, istaknuo je kako još uvijek čeka informacije o točnim mjerama pod kojima će otvoriti kafić.

– Otvorit ću pod dva uvjeta. Prvi je da mogu sjediti više od dva gosta za jednim stolom. Dok je drugi, taj da mogu raditi od šest ujutro. 90 posto prometa prve smjene mi je od 6 do 8 ujutro. Te dvije stavke su mi bitne. Ostale stvari, dezinfekcije i razmaci između stolova su mi manje bitni – istaknuo je Puhač.

Caffe bar 048

-Ako država neće nastaviti davati plaće, a bit će ograničen broj ljudi u kafiću na dvoje po stolu, tada sigurno neću raditi.

Jedini razlog otvaranja pod ograničenjima je zadržavanje stalnih gostiju. Imam 60 kvadrata terase te imam kapacitet za 8 stolova po tim ograničenjima od dva metra. Prema sadašnjim najavama od dva čovjeka po stolu, otvaranje kafića mi se jednostavno ne isplati – zaključio je Puhač.