U Križevcima je 17. svibnja preminuo Ivan Bregant, fokolarin koji je u razdoblju od 1966. pa sve do 2008. bio suodgovoran za Pokret fokolara na području jugoistočne Europe, koje je uključivalo Hrvatsku i ostale države bivše Jugoslavije te Rumunjsku, Bugarsku, Moldaviju, a neko vrijeme i Mađarsku i Albaniju.
Sprovodni obredi započinju misom zadušnicom u katedrali Presvetog Trojstva u Križevcima 20. svibnja u 14 sati, a potom na mjesnom groblju u 16 sati.
Ivan Bregant rođen je 1938. godine u Celju. Njegova se obitelj još prije II. svjetskog rata iz Slovenije preselila u talijansku Goricu, bježeći pred Nijemcima. Kao student arhitekture u Torinu, Ivan je provodio vrijeme s lijevo orijentiranim mladim ljudima. Sudjelujući u njihovim raspravama malo-pomalo izgubio je vjeru. Nakon sudjelovanja na susretu Pokreta fokolara – marijapoliju u Meranu, u sjevernoj Italiji, godine 1964. otkriva snagu i vitalnost Isusove poruke, a nešto kasnije osjeća Isusov poziv: Dođi i slijedi me. Nedugo nakon toga Chiara Lubich šalje ga s još dvojicom fokolarina u tadašnju Jugoslaviju, kako bi pratio nastanak i razvoj Pokreta fokolara koji se u uvjetima komunističkog režima tamo već počeo razvijati. Kao popudbinu daje mu rečenicu iz evanđelja: “Ne boj se, stado malo: svidjelo se Ocu vašemu dati vam Kraljevstvo” (Lk 12, 32). Ta ga je rečenica kasnije pratila i ulijevala mu hrabrost u teškim trenucima, osobito kad ga je pratila i ispitivala tajna policija.
Da bi dobio dozvolu za ulazak u Jugoslaviju, prethodno se upisao na fakultet arhitekture u Ljubljani. Dok su “fićom” prolazili glavnom ljubljanskom ulicom, s obje strane ceste mnoštvo djece pozdravljalo ih je mašući zastavicama. Kasnije su saznali da se toga dana 29. studenoga (1966.) svečano slavio Dan Republike. Nastanili su se u Ljubljani i sve do 1994. Ivan je ostao tamo, odlazeći često na duga putovanja po svim zemljama bivše Jugoslavije i šire. Kroz sve te godine s Raffaellom Bronzino pratio je i koordinirao život Pokreta fokolara. Ohrabrivao je i krijepio članove svojim snažnim duhovnim iskustvima te ulijevao nadu ne štedeći se nikada. Udaljenosti nisu bile prepreka za susret s bratom u sumnji ili u boli. Godine 1994. Centar Pokreta fokolara za jugoistočnu Europu seli se u Križevce, pa tako i Ivan od tada živi u Hrvatskoj.
Po profesiji arhitekt, Ivan Bregant projektirao je niz crkava, među ostalima crkve u blizini Slavonskog Broda, u Ljubljani (Moste), u Ankaranu, Portorožu, Semedeli, Letnici (Kosovo) i u Rešici (Rumunjska).

IKA

fb