Ivan Grginec-Grga (68) iz Gradečkog Pavlovca, umirovljeni je mesar, a hobi mu je kuhanje. Ipak, srneći paprikaš mu je na prvom mjestu, a do sada je skuhao srneći paprikaš preko 500 puta.
Popularni Grga je u mirovini od 2013. godine. -Angažiraju me mnogi širom našega – vrbovečkog kraja, društvene organizacije, sportska društva, lovačke udruge, ali i privatne osobe kad imaju svoje veselice – rođendane, krstitke ili neka druga obiteljska slavlja – kazao na je uvodno Grga.
Što je to potrebno za dobar srneći paprikaš?
Za dobar srneći paprikaš treba imati, najprije kvalitetno meso, po mogućnosti srnetinu, a poželjno je, ako se može nabaviti i druga divljač – veprovina, jelen.
Naravno najbolje je ako se može imati mlado od spomenute divljači. Kad je manje divljači, tada se doda i junetine.
Pravi „šmeker“ će osjetiti ima li više divljači ili junetine. Do mesa od divljači danas je lakše doći, jer to meso prodaju mnogi mesari.
Meso divljači ima svoj “ miris divljači“ pa to meso mora biti u “pacu”dan- dva. Najbolji je kad se u meso stavi bijeli i crveni luk, mljevena slatka i ljuta paprika, sol, papar, mrkva i neke druge mirodije.
Samo pripravljanje paprikaša uobičajeno je, što svaki kuhar i domaćica zna. Valja na vruće ulje staviti crveni luk, pa kad luk požuti dodavati isjeckano meso.
-Ja ga (prema zahtjevima) i iskostim.-kaže Grga. Tada se ta smjesa, uz dodavanje vode i drugih tekućina te mirodija kuha,
Grga proba, pa se i dalje krčka, sve dok Grga ne kaže to je to!
Meso od divljači je posebnije od bilo kojeg drugog mesa. Pravi meštar kakav je Grga servira ga uz tjesteninu ili knedle od kruha. U slast!
Dragan Vicković/prigorski.hr






