Med u slastičarstvu ovogodišnja je tema najvećeg kongresa posvećen izvornim slasticama i kolačima
Sutra u jutarnjim satima počinje Interslast, kongres posvećen hrvatskoj i svjetskoj, izvornoj, slastičarskoj baštini, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Krapinsko – zagorske županije u hotelu „Well“ u Tuheljskim toplicama.
Ovogodišnja glavna tema je „Med u slastičarstvu“, a prema riječima organizatora tema nije slučajno odabrana, jer med je neizostavni dio brojnih vrsta slastica. Novinsko-nakladnička kuća Robinson iz Zagreba i redakcija slastičarske revije „Dolce vita“ koji su pokrenuli ovaj kongres izvornih slastica, istaknuli su kako nažalost u zadnjih nekoliko godina brojni slastičari kupuju med sumnjive kvalitete.
– U predavanjima će se priopćiti informacija iz nekoliko sjevernoameričkih zemalja, gdje je napravljena analiza tisuća tona i vrsta meda. Rezultati objavljeni prije nekoliko mjeseci su poražavajući. Niti jedan uzorak meda nije bio lišen štetnih supstanci, posebice pesticida, glifosata itd. Hrvatska ima med izuzetne kvalitete pa je to i razlog ovogodišnje teme, kako bi hrvatski med završio u hrvatskom slastičarstvu – rekao je direktor Novinsko – nakladničke kuće Robinson Stjepan Odobašić te naglasio kako je to poruka za svih 580 hrvatskih slastičarnica.
Odobašić još dodaje kako je intencija ovog festivala da hrvatski slastičari shvate vrijednost kakvoće hrvatskog meda te da svoje potrošače obraduju visokom razinom kakvoće slastica.
– Imamo brojne radionice na tu temu, a svake godine na Interslastu gostuju inozemni slastičari koji sudionicima predstavljaju dio svoje slastičarske baštine. Za to smo pripremili brojne degustacije pa će ove godine biti kolači i torte s medom iz Italije, Nigerije, Slovenije, Srbije i Austrije – kazao je Odobašić te pojasnio kako s inozemnim gostima dolaze i strani novinari pa se očekuje i dobra promocija Hrvatske u turističkom smislu.
Kako doznajemo inozemnim gostima i novinarima se priprema svečana večera zagorske kuhinje koja je i u dosadašnjim kongresima pokazala veliko gastronomsko bogatstvo Hrvatskog Zagorja. Uz inozemne goste, sudjeluju slastičari i društva i udruge koje njeguju hrvatsku, slastičarsku baštinu iz šest hrvatskih županija.
Sudionici će moći kušati brojne kolače s medom, medenjake, paprenjake, medene pite po recepturama baka. U sklopu programa prikazat će se izrada starinske medvene pite iz Podravine, tradicijski i izvorni medenjaci Hrvatskog Zagorja, korčulanski klašun, šapice s medom, zadarski smokvenjaci, nigerijski puff-puff s medom (vrsta afričke slastice nalik fritulama), austrijski, uskrsni medeni kolači, starinski, tradicijski kolač s medom iz Homolja, izvorna, blagdanska, medena pita iz Srbije, razne zagorske i podravske kolače s medom, medenjake i kolače s medom iz Varaždinske županije. Očekuje se sudjelovanje čak 125 ekipa iz područja Alpe Jadran i zemalja bivše Jugoslavije.
Na Interslastu po prvi puta u žiriju novinar i urednik gastro rubrike portala Prigorski.hr
Radove će ocjenjivati najeminentniji hrvatski slastičarski stručnjaci, majstori slastičarstva, članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza i članovi WACS-a Svjetske asocijacije kuhara i slastičara te poseban žiri inozemnih novinara. A ove godine po prvi puta u društvu poznatih hrvatskih kuhara i slastičara poput Branka Ognjenovića, Dražena Đuriševića, Stjepana Vinceka i ostalih poznatih imena u svijetu kulinarstva, u žiriju će sudjelovati i naš novinar te urednik gastro rubrike Gastro tražilica Miroslav Mirković.
Inozemni pokrovitelj je Svjetski sajam slastičarstva SIGEP Rimini i tvrtka MŽ Consulting, stručni pokrovitelj je Hrvatski kuharski savez i Savez slastičara Hrvatske. Glavni sponzori su Podravka d.d. Koprivnica, Dukat d.d. Zagreb i MIP Mlin i pekare Sisak, a pokrovitelj za medarstvo Hrvatski pčelarski savez. Partner županija je Koprivničko-križevačka županija.
prigorski.hr








