U posljednjih nekoliko dana zabilježena su čak dva smrtna slučaja u vinskim podrumima na području Križevaca. Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o muškarcima koji su pronađeni beživotni u podrumima.
No, u jednom od slučaja zasada nema potvrde o smrti uzrokovanoj vrenjem mošta. Sumnju na takav ishod baca činjenica da su prozori podruma bili otvoreni. Točan uzrok smrti bit će poznat nakon obavljene obdukcije.
Podsjetimo zbog alkoholog vrenja grožđa nastaje mogućnost trovanja ugljičnim dioksidom. Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljični dioksid) – plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan.
U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti. Podrume treba prozračivati te se ne preporuča samostalan ulazak u vinski podrum. U sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom udisaju postaju sve duži, jer organizmu nedostaje kisika pa zbog toga može doći do gubitka svijesti pa i smrti.
Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće. Ugasi li se ona odmah znak je da u podrumu ima više ugljičnog dioksida, pa ga je potrebno prozračiti. Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti u podrum, jer je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kojoj se izlažu.
prigorski.hr






