Fiš majstor Tomo Fili i njegov šegrt Vinko Međimurec pobjednici su ovogodišnjeg natjecanja u spravljanju fiša koje se se održalo na glavnom koprivničkom trgu, danas, u sklopu manifestacije “Ribolovci svome gradu”.

Iskusni fišari dolaze iz Ludbrega, a kako kažu u Koprivnici su se već udomaćili, te se ovdje osjećaju kao doma. Ovo im nije prvi puta da su osvojili ovu laskavu titulu, a nadaju se da nije ni posljednji.

– U Koprivnici smo mi već domaći, prije nekoliko smo godina osvojili prvo mjesto, a imamo nekoliko i drugih i trećih pozicija osvojenih – naglasio je Tomo. Dodao je kako su i više nego zadovoljni prvim mjestom, ali i skuhanim fišom, dodavši kako uvijek može bolje.

Što se tiče recepta za pobjednički fiš, ova dvojica majstora isprva nisu htjela otkriti tajnu, no nakon kratkog nagovaranja, otkrili su tajnu samo za čitatelje prigorskog.hr.

– Tajna pobjedničkog fiša je ta, da on nema tajne. Treba ga dobro skuhati, osnovni sastojci su voda, riba i domaća crvena paprika. U svemu tome najvažnije je društvo koje se okupi oko kotla u kojem se kuha fiš. Bez lijepih žena i dobrog vina nema ni dobroga fiša, jer ako se uz fiš ne može čovjek podružiti i popiti koju kapljicu vinčeka onda fiš nema ni smisla – istaknuo je Tomo. Dodao je kako je osnovna riba za onoga tko zna složiti fiša, šaran, a uz njega onda dolazi i štuka i som.

Uz Koprivničku fišijadu, ovaj dvojac česti je posjetitelj i fišijada u Osijeku, Bjelovaru, Čazmi, Svetoj Mariji, Gudovcu, Varaždin, i Virje.

– Posebno mi je lijepo otići u Virje. Često odlazim na natjecanja. Većinom se natječu stariji sudionici, ponekad znaju doći mladi natjecatelji koji ponekad znaju prvi puta na natjecanju kuhati fiša. To se osjeti, po mojoj procjeni polovicu fiševa ne bi trebalo ni ocjenjivati – kazao je Tomo koji je više desetaka godina ribič.

Vinko je zaključio kako je velika šteta što je danas ovakvo vrijeme bilo, zbog kojega je bilo i puno manje ljudi, ali i manje natjecatelja od očekivanog.

prigorski.hr