Već tradicionalno u sklopu manifestacije „Ribolovci svome gradu“ glavni koprivnički trg zamirisao je danas mirisom ribljih specijaliteta. Osim tradicionalne Podravske slatkovodne poslastice, šarana na rašljama, priređeno je i natjecanje u spravljanju fiša.

Jedan od sudionika natjecanje bio je i Albert Božanac iz Općine Gradina koji je kazao kako je za dobar fiš prvenstveno potrebno dobro društvo.


– Što se tiče samog recepta najvažnija je priprema, dobar riblji temeljac, barem tri, četiri vrste ribe, dobra naša baranjska paprika – poručio je Albert, istaknuvši kako su razlike većinom u nijansama.

Dodao je da se fiševi razlikuju zbog različitih načina pripreme, ali i količine i vrste ribe koja se koristi u njemu, te prži li se luk ili ne i ostali detalji.

– Preprži se luk dok se ne raspadne. U posebnoj posudi se radi temeljac od ribe koja se mora skuhati. Zadnjih pola sata stavlja se prokuhana riba u lonac gdje se kuha preprženi luk i ostalo povrće – istaknuo je Albert.


Albert je sve to danas na Zrinskom trgu radio uz glazbenu pratnju, dodao je kako je uvijek ljepše kada se bilo kakvo jelo radi u društvu i kada se polije i zapjeva.

– Fiš, srneći paprikaš, roštilj ili neko drugo jelo, mi Slavonci sve radimo uz glazbu i dobro društvo – zaključio je.

prigorski.hr