• U Royalu se jednostavno jako dobro jede i to bez imalo uveličavanja. Ovdje za pristojnu cijenu možete jesti domaće, od krvavica i bunceka sa zeljem i zapečenim grahom, pečene guske ili patke te ostala mesna jela ili riblje specijalitete

Putujući po Podravini i Prigorju nije lako naći dobar i originalan restoran, no u malom mjestu Kloštar Podravski, neposredno nakon Đurđevca u smjeru Pitomače, naišli smo na jednostavnu i nepretencioznu zalogajnicu po imenu Restoran Royal.

Royal je jedan od prvih restorana na području đurđevačke Podravine, a u vlasništvu je nagrađivanog lokalnog vinara i ugostitelja Ivana Korena, koji je zasigurno jedan od pionira turizma na ovom području. Kad još turisti nisu ni znali gdje je Podravina, Korenu su dolazili puni busevi istih. U početku ih je vodio u Vilu Ančicu staru tradicijsku klet u vinogorju Aršanj, staru više od 100 godina koja je kroz povijest bila u vlasništvu grofa Getza.

Od vile je napravio turističku destinaciju gdje posjetitelji tijekom cijele godine mogu kušati njegova vina, probati domaća jela, kao i uživati u cjelodnevnom programu, od Martinja, Vincekova pa sve do zanimljive berbe trešanja. Vila Ančica tipična je podravska klet koja nudi ono najbolje što Podravina ima – autentičan doživljaj Podravine, izvornu gastronomiju, vinograde i tamburaše koji su već odavno postali dio lokalne kulturne baštine.

Vila Ančica

Uz vilu tu je i restoran Royal koji se nalazi u samom centru i koji nas je odmah podsjetio na one šarmantne socijalističke gostionice u Zagrebu gdje se nekad jako dobro jelo. I zaista u Royalu nema pretvaranja, niti je želja vlasnika ovaj prostor pretvoriti u trendovski fine dining restoran kakvi se ponekad mogu naći u Međimurju. U Royalu se jednostavno jako dobro jede i to bez imalo uveličavanja. Ovdje za pristojnu cijenu možete jesti domaće, od krvavica i bunceka sa zeljem i zapečenim grahom, pečene guske ili patke te ostala mesna jela ili riblje specijalitete. Naravno Royal nudi i odlične gablece koji zaista podsjećaju na domaću kuhinju kakvu smo nekad običavali jesti doma, dok nas nisu zatrpali s industrijskom hranom iz trgovačkih centara. Za svakog ponešto, od finih variva, mesa sa žara, riječne ribe pa sve do raznih plata koje se jako dobro sljubljuju s Korenovim vinima.

U moru dosadnih jelovnika i još dosadnijih jela (zagrebački, bečki, čevapi, lignje i pizza), koje najčešće susrećemo u Koprivnici i Križevcima, Koren je napravio revolucionarni pomak. Zajedno sa svojim kuharom ponudio je nešto novo, nešto što bi trebalo začiniti njegovu domaću tradicionalnu ponudu. Kako je i sam rekao, neće svatko jesti T-bone steak ili riječnu ribu, no uvijek ima gostiju koji dolaze kod nas samo radi toga. Upravo to smo i doživjeli u nedjelju kada smo ga posjetili za vrijeme ručka. Dok smo sjedali za naš stol pred restoran je došao bus prepun turista koji su se zadovoljno vraćali iz Vile Ančice gdje su iskusili pravo martinjsko slavlje (popularno ovdje zvana martinjska meša) koje Koren organizira i za vrijeme veljače jer toliko je upita da jednostavno ne stigne sve odraditi tijekom studenog.

Posluživala nas je ugodna konobarica koja nam je preporučila četiri nova jela. T-bone steak s domaćim krumpirom, pizzu s tartufima, piletinu na žaru u umaku od gorgonzole s domaćim kroketima i lagana salata od piletine s mozzarelom i mladim radićem. Prvo smo kušali salatu od piletine.

Fina hladna salata sa sočnim komadima piletine sa žara, cherry rajčice, domaći mladi radić, zelena salata, rotkvice i mozzarela. Kuhar je salatu povezao s umakom od jogurta i majoneze. Naša jedina zamjerka je obični ocat – naša preporuka je  aceto balsamico koji bi dao potrebnu slatkoću ili limun u kombinaciji s maslinovim uljem.

Salata od piletine

Nakon salate probali smo piletinu sa žara u umaku od gorgonzole s domaćim kroketima. Umak od gorgonzole jednostavno je bio savršen. Kremast, divno je pristajao uz piletinu s domaćim kroketima koji su definitivno bili vrhunac ovog jela. Uz ova dva jela konobarica nam je preporučila graševinu i chardonnay za koja bismo mogli reći da su dva najbolja Korenova vina – voćna, lagana i mineralna. Koren je kod svojih vina kroz godine puno napredovao. Od početnih kiselijih vina koja nisu u početku imala neko zavidno tijelo, u posljednjih nekoliko godina postao je ozbiljan vinar bez kojeg ne može proći ni jedno ozbiljnije vinsko natjecanje. Sva njegova vina odišu jednostavnošću, elegancijom, a prije svega pitkošću.

Piletina sa žara u umaku od gorgonzole s domaćim kroketima

Nakon piletine kušali smo toliko očekivanu pizzu s tartufima. Definitivno gastronomski eksperiment za koji možemo neskromno reći da je u potpunosti uspio. Fino tanko tijesto (bilo bi još bolje da je iz krušne peći), umak od rajčice, mozzarela, domaća salama, cherry rajčice, rikola, crne masline i na kraju tanki listići tartufa koji jednostavno u ovoj kombinaciji oduševljavaju. Iako na prvu neobična kombinacija, možda više specifična za Istru, Koren je jednostavno shvatio da su takvi kulinarski poduhvati mogući i u Kloštru Podravskom. Turizam, kao i sama ponuda, više nema granica jer danas živimo u digitalnom dobu gdje u jedne Molve na Seosko domaćinstvo Ivančan, stižu turisti iz cijelog svijeta.

Pizza s tartufima

Za kraj smo probali specijalitet kuće T-bone steak s domaćim krumpirom koji u ovom trenutku rijetko gdje možete pojesti u Podravini i Prigorju. Pravi T-bone steak ne treba previše začina, samo sol i papar. Najbitnije je da bude mekan i sočan. Ovaj je bio baš po našoj mjeri – taman začinjen, sočan, blago karameliziran i medium pečen. Uz njega smo pili nagrađivanu Korenovu graševinu čije se kiseline idealno sparuju s takvim ozbiljnim komadom mesa. Finalna ocjena ovog odličnog jela je čista petica.

Specijalitet kuće T-bone steak

Hrana 4/5

Ambijent 3/5

Usluga 4/5

Opći dojam 4/5

Kartice: NE

Više o turističkoj ponudi ovog kraja možete pronaći na službenim stranicama TZ područja „Dravski Peski“ OVDJE.

prigorski.hr