Pod aktualnim satom na sjednici Gradskog vijeća Grada Križevaca održanoj u utorak 22. rujna za riječ se javila vijećnica HSU-a Slava Klasić. Rekla je kako će govoriti u ime stanara Gundulićeve ulice u Križevcima koji se još nisu priključili na gradsku kanalizacijsku mrežu.

Stanari se nisu priključili na sustav odvodnje, jer im je teško zatvoriti financijsku konstrukciju. Sazvali su skup građana na koji su pozvali mene i vijećnika Hrvatskih laburista Damira Špoljara, uvodno je rekla Slava Klasić. dodala je kako sadašnji model naplate priključaka koje je ponudilo Komunalno poduzeće Križevci nije prihvatljiv, jer se polovica troškova treba platiti odmah, a druga polovica na tri rate.

Stanari apeliraju da se omogući plaćanje u 12 jednakih rata. Drugi problem je odvod oborinskih voda, a treći problem je sadnja voćaka uz neposrednu javnu površinu koje su se razgranale i smetaju prolaznicima. Na skupu je bio nazočan i predstavnik Cvjetne ulice u Križevcima. Stanari Cvjetene imaju problem s oborinskim vodama koje se s brijega slijevaju u njihova dvorišta i zbog toga često imaju poplave u dvorištima.

Slava Klasić

Na istu problematiku osvrnuo se i vijećnik Hrvatskih laburista Damir Špoljar koji je nazočio sastanku stanara Gundulićeve ulice. Veliki problem je na strani ulice kuda prolazi glavni vod kanalizacije, šahte su postavljene na svaka tri kućna broja jedna i spojene su na glavni vod, istaknuo je Špoljar.

Pretpostavljalo se da će tako biti i s ostalim kućanstvima, ali u Komunalnom poduzeću stanarima je rečeno da će gotovo svaka kuća morati bušiti ispod ceste i spajati se na glavni vod, što će stvoriti dodatne troškove stanarima u visini oko tisuću kuna bez cijevi i radova. Špoljar je rekao i kako je izgradnjom biciklističke staze i nogostupa došlo do više razine nogostupa. Zbog toga će dvorišta  postati bazeni uslijed jače kiše. Nema odvodnje oborinskih voda. Ljudi apeliraju da predstavnici Grada i Komunalnog poduzeća Križevci dođu u Gundulićevu ulicu na sastanak kako bi se osobno uvjerili u postojeće probleme, zaključio je Špoljar.

Križevački gradonačelnik Branko Hrg odgovorio je kako se u Gundulićevu ulicu nije godinama ulagalo, a unazad nekoliko godina krenulo se ulagati u tu ulicu. Proces uređenja je krenuo, još ima puno posla, dio tog projekta je i Cvjetna ulica u kojoj postoji i problem s klizištem i tu smo pomogli da se proba napraviti zid, rekao je Hrg.

Biciklistička staza u Gundulićevoj ulici u Križevcima

Dodaje kako problema uvijek ima čim se nešto radi, nogostupi, ceste i staze ne mogu ići po zraku i ne može se prilagođavati baš svemu, svačemu i svakome. Struka je napravila svoje, izveli su se radovi, nekih problema ima, razgovarali smo o tome i u radijskoj emisiji. Bit će problema s nekim dvorištima, neki će morati prekopati cestu, a neki neće i to je tako.

Nisam građevinar, ne razumijem se u taj posao, ali vjerujem ljudima koji to rade i žao mi je što ni jedan projekt u Gradu nije prošao bez problema. Čini mi se da je najbolje ništa ne raditi, jer onda nema problema, istaknuo je Hrg. Probat ćemo nešto učiniti, poslat ćemo i komunalne redare da vidimo čije grane vise, a nešto će stanari morati i sami napraviti, zaključno je rekao Hrg.

prigorski.hr

foto: Marcel Kovačić