Hrvati i Španjolci igrali pred 32 tisuće poklonika nogometa

Hrvatska-Španjolska 3:2 (0:0)

Španjolska je 2010. bila svjetskim prvakom, Hrvatska je 2018. igrala u finalu, a 1998. bila treća na svijetu. Oba puta su nas nadjačali Francuzi. “Furija” je, uz to, triput bila prvakom Starog kontinenta, 1964., 2008. i 2012. Tiki-taka prepoznatljiv nogomet s bezbroj kratkih dodavanja, nogomet kojeg se ne odriču, premda im nije donio uspješnicu na ovogodišnjoj svjetskoj smotri u Rusiji. Španjolska, zemlja s 46.5 milijuna stanovnika nasuprot Hrvatske u kojoj nas, prema posljednjem popisu, ima tek 4,1 milijun.

Brojni su hrvatski nogometaši obilježili klupski nogomet na Pirinejskom poluotoku, od Roberta Prosinečkog koji je jedan od rijetkih igrača s velikom karijerom u oba njihova prestižna kluba, Realu i Barceloni, Davora Šukera (Real), Roberta Jarnija (Real), pa do naših istinskih sportskih junaka Luke Modrića (Real) i Ivana Rakitića (Barcelona). Zlatko Dalić “kontra” Luisa Enriquea.

 Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

Vatreni “kontra” Furije koja nas je nedavno “pregazila” teniskim rezultatom 6:0. U prvom poluvremenu naši su solidno odigrali. Bjeloruski sudac Kulbakov je na početku utakmice “oprostio” Ceballosu prekršaj na Lovrenu, a malo kasnije Perišićev udarac desnom nogom zaustavila je vratnica. Španjolci su u drugom dijelu prvog poluvremena preuzeli posjed lopte, ali se ništa značajnije nije događalo pred našim vratima sve do sudačke nadoknade kada je Isco potegnuo s dvadesetak metara, a Kalinić obranio i izbacio loptu u korner. 0:0 nakon 45., ali u nastavku utakmice naši su poveli.

Perišić je sjajno pročitao suparničku želju za prebacivanjem lopte iz obrane prema veznjacima, glavom je presjekao njihovu namjeru i fenomenalno uposlio Kramarića koji potvrđuje odličnu formu i maestralno nadmudruje De Geu, vratara Španjolaca za 1:0 u 54. minuti.

Šteta što nismo uspjeli dugo zadržati vodstvo, niti dvije minute. Izigrali su nas na brzinu, naši se nisu uspjeli posložiti u šesnaestercu i sa desetak metara Ceballos je matirao Kalinića. Utakmica je sve dinamičnija. Rakitić s novim imidžom i bradicom u slalomu prelazi nekoliko suparničkih igrača, ali je neprecizan u završnici, a minutu kasnije imali smo puno sreće što Španjolci nisu poveli preko Aspasa.

Dalić je umjesto Ivana Rakitića uveo u 68. minuti Nikolu Vlašića, razigranog mladića moskovskog CSKA i brata hrvatske atletske ikone, visašice Blanke. Minutu kasnije 2:1. “Teledirigirani” ubačaj najboljeg svjetskog nogometaša Luke Modrića u peterac na drugu vratnicu i pogodak Tina Jedvaja glavom pokraj nemoćnog čuvara mreže gostiju. Tinov prvijenac u sedamnaestom nastupu u najdažoj majici. U 72. stopostotna prigoda Rebića. Odlično ga je uposlio Brozović. Ante se našao sam pred De Geom. Nije loše pucao, ali je De Gea uspio otkloniti opasnost.

Nekoliko minuta kasnije spasili su nas prvo Kalinić, a zatim Vrsaljko koji je izbacio loptu prije nego što je prešla crtu, ali u 77. pravi peh za naše. Lopta se nezgodno odbila od tla nakon ubačaja gostiju i pogodila Vrsaljka u ruku. Sudac je pokazao na bijelu točku. Kapetan Španjolaca Sergio Ramos bio je neumoljiv za 2:2. Utakmica je sve više dobivala na razini. Naši su sve bolji. Španjolci “paničare”. U trećoj minuti sudačke nadoknade udarac Brekala brani De Gea, a “otpadak” u mrežu Španjolaca ubacuje Tin Jedvaj za veliku pobjedu 3:2.

Nisu nas”pojeli” za predjelo poput svojih tapasa, kako su se nadali. Nismo im bili paella za glavno jelo i sangria za grlo. No, ne bi mijenjali niti njihovu gastronomiju za našu. Štrukli su zakon. Graševina klizi, a Hrvatska lijepa li je. U odnosu na broj stanovnika, mogu se “sakriti”u sportu i mnogo čemu. Imaju kralja Felipea VI, mi imamo Predsjednicu Kolindu, veliku poklonicu hrvatskoga sporta i pravu cheerleadersicu.

Dalićevim izabranicima predstoji još nedjeljni ogled na kultnom Wembleyu s Englezima. Na Rujevici je bilo 0:0. Što će se dogoditi u Londonu, uskoro ćemo spoznati. Što bilo, da bilo, naši Vatreni će uvijek biti u našim srcima. Jedno je srce Vatreno. Svako natjecanje je važno, ali su kudikamo važnije kvalifikacije za Europsko prvenstvo od “izmišljene” Lige nacija. U nedjelju će biti “Bitka za London” i prvo mjesto u skupini.

: Igor Kralj/PIXSELL

: Igor Kralj/PIXSELL

Večeras je na Maksimiru izvedba iznimna, a na Wembleyu će, vjerujemo, biti istovjetna. Uostalom, znali su Vatreni ondje pobjeđivati, zašto ne bi još jednom to učinili. Pobijedili su Španjolce, a u nedjelju neka se paze Englezi. Opet su nas Vatreni učinili ponosnim, kao i tijekom ljeta. Bravo dečki, bravo Zlatko.

 Igor Kralj/PIXSELL

Igor Kralj/PIXSELL

mn/prigorski.hr