Danas su u Koprivničkim Bregima održani 21. “Dani zelja i bregovske pite” u organizaciji Udruge žena, UPK V. Dolenec.
Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Općine Koprivnički Bregi, a u bogatom kulturnom programu održane su igre sa zeljem uz nezaobilazne tamburaše.
Bregofska pita:
Tijesto:
40 dag glatkog brašna
malo soli
4 velike žlice maslaca ili margarina
1 jaje
mlake vode po potrebi
Zamijesite glatko tijesto, pa ga podijelite na 8 kuglica za 8 mlinaca (kora) i neka odstoji pola sata.
Nadjev:
15 dag mljevenih oraha
25 dag grožđica
40 dag šećera
malo cimeta
20 dag rastopljenog maslaca ili margarina
8-9 debljih kiselih jabuka- oguljene, narezane na tanke ploške
2 dcl vrnja pomiješano sa jednim jajetom
Posudu za pečenje podmažite maslacem ili margarinom i u njega stavite tanko razvučen prvi mlinac, po njemu stavljajte ploške jabuka, posipite šećerom i cimetom, te poškropite s 3 žlice rastopljenog maslaca.
Na to stavite drugi mlinac – posipajte orasima, šećerom, polijte rastopljenim maslacem, te poškropite vrhnjem. Na red dolazi treći mlinac koji posipite grožđicama, šećerom, polijte maslacem i vrhnjem. S četvrtim mlincem kreće sve ispočetka – jabuke, šećer, cimet, maslac; peti mlinac – orasi, šećer, maslac, vrhnje; šesti mlinac – grožđice, šećer, maslac i vrhnje; sedmi mlinac – po treći put jabuke, šećer, cimet, maslac i vrhnje, a zadnji, osmi premažite samo vrhnjem.
Prije pečenja probodite vilicom gornji mlinac na nekoliko mjesta. Pitu pecite na 200° C, ali kada se gore zapeče smanjite na 180° C. Peče se oko sat i 15 minuta. Pečenu, malo ohladite i posipite mljevenim šećerom.
prigorski.hr