Da se Križevčani na +30 vole hladiti uz sladoled, dokazuju pune terase slastičarnica u gradu. U samom centru, sjeli smo i mi na hladni predah od vrućina i uz kombinaciju naranče i čokolade, vlasnika “Kuće sladoleda Dolce Vita” , Bujara Selmanija, upitali smo koje okuse Križevčani najviše vole. I još podosta zanimljivog saznali smo o neizbježnom ljetnom osvježenju.

Gospodine Selmani, već dugo godina sladite sugrađane s finim kolačima i sladoledom?

O, da. Slastičarna je na ovom mjestu još od prije 1960-ih. Prije nas je radio gospodine Dule, onda je nastavio moj otac, i sad ja. Zadovoljni samo sa pozicijom lokala, blizu je crkva i općina. Preko ljeta naravno da ima više gostiju, zimi manje.

Kažu da ti ne vrijedi ni najbolja lokacija na svijetu, ako nemaš kvalitetan proizvod koji prodaješ. Slažete se?

Slažem se. Mali je grad i morate biti dobri. Kvaliteta mora biti na nivou ako hoćete opstati koji god posao radili.

Jeste li vi zadovoljni s Križevčanima kao gostima?

Kako ne. Moram napomenuti da imamo goste i iz Koprivnice, Bjelovara, okolnih mjesta…

Što Križevčani najviše biraju?

Mislim da svi najviše vole klasiku. Dakle, čokolada, vanilija i jagoda. Iako sada postoji bezbroj okusa i kombinacija, klasika najbolje prolazi. Tako je ne samo ovdje, nego svugdje.

Recite nam kako izgleda jedan vaš običan radni dan? Kad krećete s proizvodnjom sladoleda?

Moj radni dan je predug. 🙂 Dakle, počnemo raditi sladoled oko pola sedam ujutro, i tako negdje do 11 sati. Napunimo vitrinu i onda nakon toga počnemo prodavati ono kaj smo proizveli. Ako je lijep sunčan dan kao danas, brzo se sve proda. Čim nekog okusa nestane, proizvedemo ga opet. I tako ponavljamo sve do 11 navečer. Proizvodnja ide 2-3 puta na dan. Uvijek je friško i sve radimo po potrebi.

Je li teško raditi sladoled?

Nije ništa teško ako voliš to raditi. Prije nego što ga napraviš, malo misliš, pogledaš, ako ne voliš to što radiš, neće ispasti onako kako treba. A ako se to dogodi, onda nisi ništa napravio. Sve radimo sami, spajamo okuse, igramo se. Sve da kupci budu zadovoljni.

Pošto svaki dan za vrijeme ljetnog perioda radite sa sladoledom, stignete li vi osobno uživati u njemu?

Nekad i zaboravim kad sam ga zadnji put pojeo. No, kad stignem, najviše volim uživati u njemu na kraju radnog dana. I to samo u slučaju ako nešto u vitrini i ostane.

Živimo ubrzanim načinom života.. sjednu li više ljudi na terasu kako bi uživali u sladoledu, ili ga više vole jesti u kornetu dok hodaju?

Pa mogu reći da mladi više vole pojesti sladoled u kornetu, a stariji ipak više vole sjesti s mlađom djecom, prijateljima i društvom te pojedu sladoled na miru i razgovaraju. Kad krene škola, ipak je druga priča. Školarci vole pojesti sladoled u hodu.

sladoled1

Sve je više ljudi koji su alergični na laktozu. Imate li u ponudi sladoled i za njih?

Da! Zapravo svi naši voćni sladoledi su bez mlijeka, tako da slobodno možete doći i uživati u sladoledu.

I hoćemo! Jer nas na sladoled, ne morate dva puta zvati.

Ivana Mamula/prigorski.hr