Visoke temperature ne idu na ruku proizvođačima suhomesnatih proizvoda. U Slavoniji i Baranji obustavljene su svinjokolje, a u pušnicama se vodi borba za spas mesa.

Od kolinja je prošlo tri tjedna i slanina je spremna za pušnicu, no temperatura zraka daleko je od idealnih nula do pet stupnjeva. Topla zima probleme stvara i proizvođačima kulena. Vlaga je prouzročila plijesan, pa se kulenje stalno mora četkati, a na ovom gospodarstvu i ventilatori rade gotovo dan i noć.Ne počne li prava zima, cijela bi proizvodnja mogla biti ugrožena. U osječku Braniteljsku zadrugu stižu uzorci zabrinutih proizvođača. Visoke temperature ugrožavaju sve što je deblje od kobasica.

“To su stvari koje se događaju kad se pojavi južina. Neke su kulenove seke jednostavno prenaglo sazorile i u sredini je ostalo zraka”, rekao je za dnevnik.hr Vladimir Flatscher iz Braniteljske zadruge Donji Grad Osijek.

 

Suhog mesa u nekim će pušnicama biti i do 50 posto manje, a sve će dovesti i do poskupljenja.

“Mesnatih proizvoda će sigurno nedostajati pošto ih nema dovoljno ni kada su idealni uvjeti”, rekao je proizvođač mesnih proizvoda Vladimir Ferbežar. “Kod sušenja mesa najvažnija je temperatura, vlaga i strujanje zraka. Ja bih ljudima poručio da lože po noći, a preko dana puste da se provjetrava”, zaključio je.

prigorski.hr