Superhrana koja daje energiju, ne sadrži gluten ni dodane šećere, organska je, veganska i ručno rađena ima naziv Super Heraw. Iza maštovitog imena se kriju energetske pločice od suhog voća i orašastih plodova, a priprema ih mlada mama iz Rijeke, Tijana Božović Galjanić.

”S izradom energetskih pločica sam započela ubrzo nakon što sam saznala da mi je sin intolerantan na određene namirnice, umjetna bojila i konzervanse. Pripremala sam mu kruh bez glutena i domaće džemove, ali znate kakvi su klinci, žude za slatkim. Morala sam smisliti nešto što će mu se svidjeti, a što će moći jesti i tako su nastale energetske pločice.” – rekla je Tijana za jutarnji.hr.

Njen sin nije jedini obožavatelj ovih energetskih pločica, na nagovor supruga se odvažila započeti vlastitu proizvodnju.

”Moj muž se bavio biatlonom, u slobodno vrijeme redovito biciklira. Znao je par puta sa sobom ponijeti pločicu i primjetio je da mu daje energiju i zasiti ga. Par njegovih prijatelja su imali ista iskustva te smo zaključili da bismo mogli započeti vlastitu proizvodnju.” – kaže Tijana.

Goran Kovačić/Pixsell

Goran Kovačić/Pixsell

Zasad se u ponudi nalaze četiri kombinacije okusa: tiramisu, kokos i sjemenke konoplje, voće i orašasti plodovi te jabuka i cimet. Tijana ističe kako je u izradi energetskih pločica najvažnija dobra sirovina.

Vaniliju koju koristi u izradi pločica s kokosom i sjemenkama konoplje nabavlja iz Madagaskara, a o orašastih plodova najčešće koristi indijske i brazilske oraščiće, bademe, sjemenke suncokreta i bundeve.

Što se voća tiče, datulje su baza svih pločica, zajedno s grožđicama, šljivama, jabukama i kokosom, a začinjava ih kakaom, lucumom, cimetom i cikorijom.

Goran Kovačić/Pixsell

Goran Kovačić/Pixsell

prigorski.hr