Ambrozija je korov, hrvatskog naziva limundžik. Sjeme ovog agresivnog korova stiglo je Europu krajem 19. stoljeća iz Sjeverne Amerike zajedno sa sjemenom djeteline. Čim nastane, pelud ambrozije odlazi u zrak, a zrnca raznošena vjetrom mogu putovati i do 300 kilometara.
Ambrozija najbolje raste na sunčanom i nedovoljno obrađenom zemljištu, uz prometnice te u zapuštenim vrtovima. Svaka biljka proizvede od 60.000 do 150.000 sjemenki koje u zemlji mogu preživjeti više od 30 godina te izdržati čak i smrzavanje. Smatra se da se područje zahvaćeno ambrozijom u Europi širi svake godine za oko 15 km.
Brojne parcele obrasle su korovom i ambrozijom diljem Hrvatske i jedan je od najjačih prirodnih alergena. Cvate krajem srpnja, a vrhunac koncentracije njene peludi bilježi se tijekom kolovoza.
Obzirom da je počela sezona alergije na pelud ambrozije, alergičarima se preporučuje izbjegavanje odlaska u prirodu i zadržavanje u klimatiziranim prostorima.
prigorski.hr
foto: Ivica Galović/Pixsell





