Peti je rođendan Udruge “Kopriva”, koprivničke inicijative volontera i aktivista.
Uz razne aktivnosti: Zelena čistka, video produkcije, jedan od projekata su i “zajednički eco vrtovi ”
Povodom njihovog trećeg rođendana porazgovarali smo s volonterom, osnivačem i predsjednikom udruge “Kopriva” Ivanom Funtekom.
Kako je nastala udruga “Kopriva” i zamisao o eco vrtovima?
Udruga je nastala humanitarnim radom, akcije za sugrađane težeg imovinskog stanja i raznih drugih volontiranja. Uz razgovor s građanima došli smo do ideje projekta “zajednički eco vrtovi”.
Uz podršku grada grada koji je ustupio zemljište trenutno imamo 78 parcela po 50 metara kvadratnih. Na njima građani za svoje potrebe sade razno povrće i poneko voće, te održavaju eko uzgoj.
Možete pojasniti eko uzgoj?
Nastojimo upotrijebiti sve iz prirode od vlastitog eko gnojiva, slame, komposta, piljevine, do uzgoja domaćih vrsta povrća, začinskog bilja, pa čak i bobičastog voća. Vrt je pun raznog cvijeća i prirodnih ukrasa.
Kakva su vam iskustva s ljudima koji uživaju u eko vrtovima?
Zajednički smo napravili sjenicu, dječje igralište i alatnicu, gdje se u pauzama družimo, a imamo i tekuću vodu. Ljudi se dolaze opustiti i uživati u prirodi, a zajedničkim radom kosimo i uređujemo okoliš.Plodove rada koristimo za vlastite potrebe, a višak ide u potrebite ruke.
I danas smo se svi skupili uz roštilj, kolače, razne vrste pića, proslavili treći rođendan. Lijepo je što cijenimo i poštujemo rad i međusobnu pomoć.
Zahvaljujem se kuharu, majstoru grilla, voditelju restorana Feel& Grill Nenadu Oraku koji nam je pripremio fantastičan roštilj.
mo/prigorski.hr