U Kulturnom centru Janeza Trdine u Novom mestu 26. studenoga održana je stručna konferencija posvećena razvoju gastronomskog turizma i očuvanju kulinarske baštine Slovenije i Hrvatske. Događanje je realizirano u sklopu prekograničnog projekta “Naši štruklji” Interreg Slovenija–Hrvatska, koji zajednički provode Dobrote Dolenjske i Općina Radoboj.
Program Konferencije okupio je turističke profesionalce, ugostitelje, vodiče i donositelje odluka s obje strane granice, s ciljem razmjene znanja i prezentacije dobrih praksi koje tradicijsku gastronomiju pretvaraju u atraktivan turistički proizvod.
Pozdravne govore održali su Urban Kramar, podžupan Mestne občine Novo mesto, Barbara Jerovšek Volek iz Zavoda Dobrote Dolenjske te Anđelko Topolovec, načelnik Općine Radoboj.
Slovenska iskustva: tradicija kao pokretač suvremene kuhinje
Prvi dio programa obilježila su izlaganja Uroša Štefelina i Marcele Klofutar iz Hiše Linhart, restorana s Michelinovom zvjezdicom poznatog po suvremenim interpretacijama lokalnih recepata. U zajedničkoj prezentaciji „Očuvajmo zajednicu danas za sutra – povežimo se“ naglasili su kako se autentična tradicija može nadograditi modernim tehnikama i tako stvoriti cjelovit gastronomski doživljaj.
Velik interes izazvale su i članice Društva podeželskih žena Tavžentroža, Društva podeželskih žena Mirna Peč i Turistično kulturnog društva Trškogorsko srce, koje su demonstrirale pripremu dolenjskih štruklji prema izvornim recepturama i tehnikama.
Svoje iskustvo predstavila je i Lucija Eniko iz Zavoda ID20, koja je govorila o brendiranju idrijskih žlikrofov te uspjehu manifestacije Praznik idrijskih žlikrofov, dok je chef Gregor Jelnikar iz Georgie Bistroa, član udruženja JRE, objasnio kako suvremeni kulinarski trendovi mogu dodatno naglasiti identitet tradicijskih jela.
Hrvatski doprinos: zaštita i promocija zagorskih štrukli
Hrvatsku je predstavila Sanja Mihovilić, pročelnica Krapinsko-zagorske županije, koja je govorila o procesu zaštite zagorskih štrukli, njihovoj distribuciji i ulozi u brendiranju Hrvatskog zagorja kao prepoznatljive gastronomske regije. Poseban doprinos dale su i članice udruge Radobojsko srce 65+, prikazavši tradicionalnu pripremu zagorskih štrukli, što je izazvalo osobitu pozornost sudionika.
Tijekom ručka posluženi su i dolenjski i zagorski štrukli, što je omogućilo neposrednu usporedbu dviju tradicija te dodatno potvrdilo povezanost regija Dolenjske i Hrvatskog zagorja.
Baština kao prostor inovacija – zaključci okruglog stola
Završni dio Konferencije bio je posvećen okruglom stolu „Baština: riznica dobrih ideja za suvremenog turista“, na kojem su sudjelovali Morana Polovič (RRA Zeleni kras), Peter Voglenik (Moji štruklji Slovenije), chef Robert Gregorič (Oštarija Herbelier), Barbara Jerovšek Volek (Dobrote Dolenjske) i Martin Mark Kranjčević (Podravka / Štagelj). Sudionici su istaknuli važnost interpretacije štruklji kao zajedničkog identiteta te prikazali primjere kako se tradicija može uspješno uklopiti u suvremenu turističku ponudu.
Projekt koji povezuje regije
Projekt “Naši štruklji” povezuje Hrvatsko zagorje i Dolenjsku kroz promociju i očuvanje tradicijske gastronomije. Cilj je pozicionirati štruklje kao simbol lokalnog identiteta, osnažiti suradnju ugostitelja i turističkih djelatnika te stvoriti nove sadržaje koji spajaju nasljeđe i moderni turizam. Štrukli, prisutni stoljećima u obje kuhinje, u Hrvatskoj imaju i status nematerijalne kulturne baštine — a kroz ovaj projekt postaju prepoznatljiv znak zajedničke priče dviju regija.







