Renato (29) i Tomislav (30) Hadrović iz Križevaca upustili su se u ovu pivarsku pustolovinu prije tri godine. Otad im proizvodnja stalno raste
KRIŽEVCI – Braća Hadrović iz Križevaca žive san današnjeg muškarca kakvog žene doživljavaju u uobičajenim stereotipima. Posao im je kuhati i prodavati svoje pivo koje, naravno, usput moraju kušati da se uvjere kako je dobre kvalitete.
Za mnoge to bi bio san snova da cijele dane ima priliku kušati razne vrste piva. I to kakvog! Finog, proizvedenog isključivo na prirodan način, bez konzervansa i nepasterizirano. Osnovni sastojci su mu voda, ječmeni slad, gorki hmelj i aromatični te pivski kvasac.
Renato (29) i Tomislav (30) upustili su se u ovu pustolovinu prije tri godine. Otad im je proizvodnja stalno rasla. S početnih 30.000 litara godišnje, proizvodnja im je porasla višestruko. I još raste. Potražnja je sve veća.
– Lani smo odlučili kupiti prostor pivnice i postrojenje pivovare koje smo do tada iznajmljivali. Kada smo postali svjesni kvalitete piva koje proizvodimo, počeli smo tražiti potvrdu po raznim festivalima i gdje god bismo se pojavili s našim lagerima, a i specijalcima, osvojili bismo razne nagrade, a i prodali najviše piva – rekao je Tomislav Hadrović.
Kaže kako u skorijoj budućnosti namjeravaju povećati kapacitet pivovare, a uz to dolazi proširenje asortimana piva, u planu je još nekoliko novih vrsta. Trenutno prave tamno, pšenično i američki svijetli ale iliti apa. Inače, pravi čarobnjak koji stvara križevačku tekuću magiju je Renato. Glavni je majstor za kuhanje piva i osoba koja iz malog prsta izvuče i najmanju sitnicu. Uz njega rade još tehnolog Mirko Banić Ištuk i nekoliko ljudi koji pune bačve, održavaju postrojenje i bave se distribucijom.
– Što se tiče ljudi i grada, reakcije na pivo su bolje od očekivanih, ljudi su sretni i ponosni na proizvod i kvalitetu, a polako postajemo i brend grada. Sugrađani nam se javljaju i ponosni su kad im poznanici hvale pivo koje se proizvodi u Križevcima, kada čuju pozitivnu priču o njihovu pivu na radiju, televiziji ili pročitaju u novinama, webu. Jednostavno im je drago – objasnio je Tomislav Hadrović.
Koncentrat pivskog slada, pivski kvasac i smeđi šećer osnovni su sastojci za pivo iz kućne radinosti. Od opreme potrebna je posuda za vrenje od 25 litara i plastično crijevo te pivske boce s keramičkim čepovima. Još da nabavite hidrometar i termometar te sredstvo za sterilizaciju posuda – možete krenuti.
Prvo plastičnu posudu od 25 litara stavite na mjesto gdje će se odvijati vrenje, s temperaturom od 18 do 24 stupnja. Promiješajte slad i kvasac i ulijte ga u posudu ispunjenu vodom. Fermentacija traje desetak dana. Tada pokupite pjenu i pričekate još 24 sata. Potom crijevom pretočite samo tekućinu iznad guste mase koja je sjela na dno posude. Sterilizirane boce napunite tako da im od grla ostane praznine oko 30 milimetara. U bocu uspite pola žličice šećera. Ostavite pet dana da šećer fermentira i nakon toga pivo ostavite u hladno-tamnom mjestu da se filtrira. Nakon dva tjedna pivo je spremno za konzumaciju.
Podravski list/Goran Obran
foto: Nikola Wolf