U varaždinskom Hotelu Turist otvoreni je jubilarni 15. Internacionalni kongres gastronomije tjesteničarstva i izvornih tjestenina Conpasta u organizaciji Novinsko-nakladničkog poduzeća Robinson te uz pokroviteljstvo Varaždinske županije. Zemlja partner ovogodišnjeg kongresa je Republika Slovenija.

Brojni izlagači, udruge i tvrtke, kao i ugostitelji i škole s programom kulinarstva sudjeluju u cjelodnevnom kongresu koji donosi razna predavanja i edukacije, a sadrži i natjecateljski dio.

Obzirom da je Slovenija partner manifestacije svečanom otvorenju nazočili su i slovenski veleposlanik u Republici Hrvatskoj NJ.E. Gašper Dovžan i ovlašteni ministar za ekonomiju Dušan Pšeničnik s diplomatskim članovima, zatim saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, ujedno i predstavnica Slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije, načelnici Općina Vidovec i Sračinec Bruno Hranić i Božidar Novoselec te predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković dok je Varaždinsku županiju predstavljao pročelnik za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen koji je i službeno otvorio manifestaciju.

Sve prisutne je na početku pozdravio organizator manifestacije, direktor tvrtke Robinson Stjepan Odobašić.

– U ovih 15 godina naša Conpasta nam je puno dala, obišli smo puno gradova. Ona nam je posebno zanimljiva i važna, ne samo zbog promocije jela od tjestenine, već i zbog obljetnice našeg hrvatsko-slovenskog partnerstva. Posebno veseli što imamo posjetitelje iz raznih krajeva Hrvatske, od Osijeka do Dubrovnika – rekao je Stjepan Odobašić zahvalivši se pritom Varaždinskoj županiji na pomoći i podršci u organizaciji manifestacije.

Veleposlanik Republike Slovenije NJ.E. Gašper Dovžan je izrazio veliko zadovoljstvo što nazoči ovakvoj jednoj manifestaciji koja spaja dva naroda, a ujedno promovira vrhunsku gastronomiju dviju država. Naglasio je kako Slovenija ima mnogo toga za ponuditi na području enogastronomije, a dio toga, poput Idrijskih žlikrofa moći će se degustirati u Hotelu Turist.

Conpastu je prigodnim govorom otvorio pročelnik za gospodarstvo i europske poslove Varaždinske županije Darko Majhen.

– Posebno mi je drago što nam je ovogodišnji partner Slovenija s kojom i inače imamo jako dobre odnose. Isto tako imamo podatak koji govori kako Hrvati konzumiraju 40 tisuća tona tjestenine u godini, dok je u našoj susjednoj Sloveniji konzumiraju tri puta više. Tako da se nadam da će ovaj kongres doprinijeti malo većoj konzumaciji jela od tjestenine i kod nas – istaknuo je Majhen dodavši kako se Varaždinska županija ove subote, 16. studenog predstavlja u Mariboru gdje će mnogobrojni OPG-ovi predstaviti svoje proizvode, a biti će prezentirana i kulturna te povijesna baština varaždinskog kraja.

Nakon službenog otvorenja održana su predavanja na različite teme, od trendova i izazova modernog tjesteničarstva, tjestenine kao baštine, a svi prisutni mogli su degustirati te uživati u vrhunskim delicijama.

U sklopu održavanja Conpaste, mnoge udruge žena s područja Varaždinske županije prezentirale su svoje domaće proizvode i delicije.

121124 Conpasta 2 121124 Conpasta 1 121124 Conpasta 3 121124 Conpasta 4 121124 Conpasta 6 121124 Conpasta 7 121124 Conpasta 8jpg 121124 Conpasta 9jpg 121124 Conpasta 10pg 121124 Conpasta 11 121124 Conpasta 12jpg 121124 Conpasta 13jpg 121124 Conpasta 14jpg 121124 Conpasta 15jpg