Postavljanjem fotonaponskih panela na gotovo svim preostalim krovovima u industrijskoj zoni Danica, ali i šire, Podravka je dodatno podigla godišnju proizvodnju električne energije i znatno smanjila emisije CO2.

Podravka je, sukladno Strategiji održivog poslovanja, završila drugu fazu investicije u sunčane elektrane. Time je dovršena implementacija projekata za izgradnju i opremanje sunčanih elektrana Grupe Podravka u Koprivnici, Varaždinu i Dugopolju, kao i ona u Mariboru. Investicija je vrijedna oko 5 milijuna eura i sufinancirana sredstvima Modernizacijskog fonda.

Ukupno je tako u 2024. u Grupi Podravka instalirano dodatnih 9.158,2 kW s ukupno 21.883 fotonaponska panela te dodatnom godišnjom proizvodnjom od 9.131.310 kWh električne energije. Time ukupno instalirani kapaciteti svih sunčanih elektrana Grupe, nakon prvih dviju završenih faza investicije, iznose 12.995,2 kW s 33.244 ugrađenih panela, što znači da Grupa Podravka trenutno proizvodi 12.920.842 kWh električne energije godišnje. Rezultat ovih napora jest i smanjenje emisija CO2 za više od dvije tisuće tona.

„Održivo poslovanje više nije opcija već jedini način na koji kompanije mogu opstati i biti uspješne. Drago mi je da smo u predviđenom roku dovršili i drugu fazu projekta izgradnje sunčanih elektrana i time nadogradili prvotnu investiciju iz 2022. godine. Osim ekonomskih benefita koje donosi, važno je da na ovaj način pozitivno djelujemo na okoliš, sukladno svojoj strategiji održivog poslovanja“, izrazila je zadovoljstvo predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić prilikom obilaska sunčane elektrane u Koprivnici.

Sljedeća faza investicije u sunčane elektrane uključit će i novoizgrađeni logističko-distributivni centar u Koprivnici. Završetak treće faze očekuje se tijekom sljedeće godine, a njome će se, kao i prethodnim dvjema, dodatno smanjiti troškovi električne energije na razini cijele Grupe Podravka.

Za prvu fazu investicije – projekt najveće integrirane sunčane elektrane u Hrvatskoj, Podravka je još prošle godine dobila prestižnu nagradu Hrvatskog energetskog društva „Hrvoje Požar“ u kategoriji za realizirani projekt racionalnog gospodarenja energijom i unapređenje okoliša.

Podravka Završila Drugu Fazu Investicija U Sunčane Elektrane 3 Podravka Završila Drugu Fazu Investicija U Sunčane Elektrane 1