Četrdesetak proizvođača pršuta iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Portugala, Španjolske i Crne Gore okupilo se na 16. izdanju Internacionalnog sajma pršuta, koji je u petak otvoren u Tinjanu. Počelo je tradicionalnim službenim otvaranjem, dodjelom priznanja, a završio je prvi dan odličnim koncertom Prljavog kazališta.

Sajam je posjetio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji je obišao sve pršutare i s njima se nakratko zaustavio u razgovoru. Kušao je i pršute i druge proizvode. ISAP je posjetila i američka veleposlanica  Nathalie Rayes.

Pršute je kao i svake godine ocjenjivala Udruga senzornih analitičara Gustus, koja je potom proglasila najbolje po kategorijama, a šampionom ovogodišnjeg sajma proglašena je tinjanska Pršutana Antolović s dvadesetogodišnjom tradicijom proizvodnje pršuta u Bašićima. Antolovićev pršut ujedno je i šampion u kategoriji istarskog pršuta. Priznanje je u ime obitelji preuzeo Matija Antolović.

Zlatna medalja senzornih analitičara u kategoriji istarskog pršuta dodijeljena je obitelji Buršić. Bivši nogometni vratar Robert Lisjak (45), križevačke gore list s obitelji živi i radi u Vodnjanu, a svojedobno je, podsjećamo, branio u prvoligaškim klubovima Rijeci, Istri, Slavenu Belupo, kao i u svojim Križevcima.

Robert i njegova supruga Mikela Buršić Lisjak ponosni su vlasnici ove velike zlatne nagrade za najbolji istarski pršut. Naime, obitelj Buršić bavi se proizvodnjom suhomesnatih proizvoda već dugi niz godina. Nalaze se u Vodnjanu, te uz samu proizvodnju koja je smještena na njihovom imanju nalazi se i prva degustacijska dvorana autohtonih proizvoda u Istri. Iz godine u godinu proizvode pršut, pancetu, kobasice i ombolo…Kod njih je moguće organizirati ručkove, večere, te razna druga događanja.

“Nakon pet godina samostalnog soljenja došao je i taj dan – šampioni”, objavio je na Facebooku Robert Lisjak.