Grad Samobor u subotu, 19. listopada, obilježava 782. obljetnicu od dobivanja povelje kojom je hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. 1242. godine našem gradu dodijelio status slobodnog kraljevskog trgovišta.

Koncerti, izložbe, besplatne filmske projekcije, književni susreti, predavanja, kvizovi, Festival samoborske kotlovine i degustacija drugih poznatih gastro i eno proizvoda dio su bogatog programa proslave Dana grada Samobora.

Subotnji slavljenički program počeo je ujutro budnicom Gradske glazbe Samobor, a potom je u Parku domovinske zahvalnosti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća biti odana počast braniteljima koji su život dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. U svečanosti su na poziv Samoborske narodne garde, sudjelovale brojne povijesne postrojbe iz raznih krajeva Hrvatske, koje su mimohodom prošle ulicama Samobora. Sudjelovala je i Križevačka djevojačka straža.

Na Trgu kralja Tomislava građanima i posjetiteljima se u okviru Eno gastro kutka nude poznati samoborski proizvodi zaštićeni i na europskoj razini – Rudarska greblica i Samoborska češnofka, a Samoborski bermet te vina samoborskih vinara i vinogradara mogu se degustirati u Brenti, prostoru Vinogradarsko-vinarske udruge,.