Čak dvije titule šampiona osvojili su poljoprivredni proizvođači iz Varaždinske županije na 6. ocjenjivanju prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla, koje je u Zagrebu u sklopu 10. Sajma zimnice, ekoloških i autohtonih proizvoda organiziralo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Naribani ludbreški hren tvrtke Agro Altera proglašen je šampionom u kategoriji „Umaci i namazi“, dok je Jotei čokolada s heljdom OPG-a Pocedulić šampionom proglašena u kategoriji „Suho voće, krekeri, pahuljice, kolači, tjestenina“.

Neobična čokolada dobitnica je još jednog značajnog priznanja: proglašena je najboljim inovativnim proizvodom u Hrvatskoj. Time je OPG Pocedulić drugu godinu zaredom osvojio ovu laskavu titulu, prošle godine za Mlince od varaždinske heljde, a sad za čokoladu nazvanu „Jotei“, što na japanskom znači „carica“.

Riječ je o kombinaciji tamne čokolade i hrskave Varaždinske heljde, koja je očito oduševila stručno povjerenstvo sastavljeno od uglednih profesora zagrebačkih Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i Agronomskog fakulteta. Uz to, OPG Pocedulić osvojio je još tri medalje, zlato za Heljdina puf zrnca, srebro za Heljdine hrskače i broncu za Pekmez od šljiva.

Agro Altera iz Ludbrega najveći je hrvatski proizvođač Ludbreškog hrena koji je od ove godine zaštićen na razini Europske unije, a njihovi rezultati također su izvrsni. Nakon što su prošle godine osvojili zlato, sada je njihov Naribani ludbreški hren proglašen šampionom, a uz to su za Ludbreški hren s jabukom osvojili broncu.

Nagrade je OPG-u Pocedulić i Agro Alteri danas u Zagrebu uručio državni tajnik Zdravko Tušek u sklopu otvorenja jubilarnog 10. Sajma zimnice, ekoloških i autohtonih proizvoda, koji će se sve do nedjelje, 20. listopada, održavati na Europskom trgu u Zagrebu.

Uz dobitnike priznanja, na Sajmu svoje izvrsne proizvode, ujedno zaštićene na razini Europske unije, predstavljaju još četiri poljoprivredna proizvođača iz Varaždinske županije: PPP Jurica Cafuk, OPG Petrović Andreja, OPG Kolenko i OPG Branko Vidaček.

Cilj manifestacije je očuvati od zaborava hrvatske tradicionalne proizvode, a istovremeno pomoći hrvatskim proizvođačima u promociji njihovih proizvoda i povezivanju s potrošačima.

Ludbreski Hren Agro Altera Nagrade Sampioni Sajam Zimnice Zagreb 2024 (1) Nagrade Sampioni Sajam Zimnice Zagreb 2024 (2) Nagrade Sampioni Sajam Zimnice Zagreb 2024 (3) Nagrade Sampioni Sajam Zimnice Zagreb 2024 (4) Sajam Zimnice Zagreb 2024 (1) Sajam Zimnice Zagreb 2024 (2) Sajam Zimnice Zagreb 2024 (3) Sajam Zimnice Zagreb 2024 (4) Sajam Zimnice Zagreb 2024 (5) Sajam Zimnice Zagreb 2024 (6)