Stanje sigurnosti u Hrvatskoj u prošloj je godini bilo na visokoj razini kao i prethodnih godina, Hrvatska spada među najsigurnije zemlje svijeta, ističe se u Izvješću o radu policije u 2023., o kojemu će u četvrtak raspravljati Hrvatski sabor.

Podaci pokazuju da je nastavljen rast nezakonitih migracija, zabilježeno je gotovo 70. 000 postupanja, odnosno 37,7 posto više nego 2022. Ove godine, bilježimo njihovo smanjenje za 47,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, rekao je početkom srpnja ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

U području suzbijanju krijumčarenja ljudima prijavljeno je 64 posto više kaznenih djela, a porast prijavljenih počinitelja je veći od 108 posto, odnosno prijavljeno ih je 1612.

Promet na cestama prošle je godine povećan za 11,6 posto, te je u tim okolnostima evidentirano 6,3 posto više prometnih nesreća, uz jednu manje poginulu osobu.

Visok je koeficijent razriješenosti kaznenih djela, a nastavljen je i višegodišnji trend pada broja ubojstava, evidentirano ih je 23 i sva su razriješena.

Što se tiče otkrivanja ratnih zločina, prijavljena su 92 kaznena djela iz skupine kaznenih djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva, dok se u prvih šest mjeseci ove godine bilježi trend povećanja za 32 posto, neki su od podataka iz Izvješća o radu policije.

Zastupnike u četvrtak očekuje i rasprava o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama koja se tiče zakonske regulacije automatiziranih vozila tj. vozila bez vozača.

Takva će vozila moći prometovati na isključivo ograničenom, odobrenom, testnom području, pod propisanim uvjetima.

Vozilo bez vozača mora biti vidljivo obilježeno natpisima da se radi o potpuno automatiziranom vozilu, a sudionici u prometu ne smiju ometati prometovanje takvih vozila na cestama, jer im u suprotnom prijeti novčana kazna od 1000 do 5000 eura.

Prijedlog je da za prekršaje počinjene potpuno automatiziranim vozilom bude odgovoran njegov vlasnik, osim za prekršaje koji su proizašli iz radnji osoba koje su neovlašteno postupale s vozilom bez vozača. Iznimno, odgovarat će druga osoba ako je prekršaj proizašao iz skrivljene radnje te osobe. Vlasnik vozila dužan je dati vjerodostojan podatak o osobi odgovornoj za prekršaj.

Sabor će raspraviti i Izvješće o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u 2023. godini za što je, prema zaprimljenim podacima, utrošeno oko 71 milijun eura.