Premijer Andrej Plenković najavio je u utorak u Hrvatskom saboru kako Vlada kani do kraja mandata prosječnu neto plaću povećati na 1600 eura, a minimalnu od Nove godine na 970 eura.

Plaće, mirovine i priuštivo stanovanje, Vladini su prioriteti u iduće četiri godine, naglasio je premijer podnoseći Hrvatskom saboru Godišnje izvješće o radu Vlade.

Danas, na Užem kabinetu, odlučili smo da bruto minimalna plaća od 1. siječnja bude 970 eura, da se poveća za 130 eura, rekao je Plenković, tumačeći kako Vlada na taj način pomaže onima koji imaju najmanje. Otkrio je da danas u Hrvatskoj ima sto tisuća ljudi koji primaju minimalnu plaću i dodao kako Vlada svojom mjerom želi da im plaća bude takva da im omogući dostojanstveniji život.

Najavio je promjenu formule za usklađivanje mirovine prema formuli 85:15 prema povoljnijem indeksu rasta plaća i troškova života.

Dodatne iskorake Vlada planira i u mjerama za jačanje obitelji i potporama obiteljima s djecom. Povećat ćemo staž majkama sa 6 mjeseci na 12 za svako rođeno ili posvojeno dijete te uvesti godišnji dodatak, precizirao je premijer.

Nova mjera koja se uvodi od 1. siječnja iduće godine je, da se naknade za novorođenu djecu, jednokratne, povećavaju za sto posto, s 309 na 618 eura.