Šesti znanstveni skup „Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća – kršćanski pisci, jezik i baština“ bit će održan u subotu 26. listopada 2024. u Križevcima u organizaciji Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Glasa Koncila i Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“. Otvorenje će biti u 9 sati u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“, Trg sv. Florijana 14. Prva sesija započinje u 9.15, a druga u 11 sati.

Skup će otvoriti predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran izlaganjem Književni poticaji Stjepana Kranjčića. Marija Baković govorit će o književnim poticajima još jednog svećenika u predavanju Dogmatski i racionalni kulturni svjetonazor na primjeru djela „Bosančice“ i „Razlomci“ fra Eugena Matića – Narcisa Jenka. Neke manje poznate kršćanske autore predstavit će prof. Ivan Bekavac Basić u izlaganju Naši suvremenici – hrvatski pisci i pjesnici – praktični vjernici. O ženskom emigrantskom pismu govorit će Tamara Bodor u predavanju Hrvatski emigranti o književnim ostvarenjima Nade Kesterčanek Vujica na stranicama Hrvatske revije. Zanemarena djela još jednog, prerano preminulog svećenika književnika predstavit će Mirko Ćurić u izlaganju naslova Svećenik Nikola Tordinac kao književnik kršćanskoga nadahnuća.

Povodom velike obljetnice Marka Marulića o kršćanskom nadahnuću Oca Hrvatske Književnosti govorit će Mark Gjokaj u izlaganju Marko Marulić, hrvatski i kršćanski književnik europskog i svjetskog odjeka: povodom 500. obljetnice smrti i Zvonko Pandžić u izlaganju Poetika Marka Marulića iz hermeneutike sv. Augustina. Sanja Nikčević u svom predavanju Kako je iz kanona izbačena kršćanska poruka – primjeri iz hrvatske drame predstavit će glavne elemente prikazanja kao književnoga žanra, a Suzana Peran i Anđelka Raguž govorit će o Ulozi katoličkoga tiska u promociji i očuvanju hrvatske kulturne baštine.

Na zanemarenu publicističku djelatnost riječkih kapucina podsjetit će Ivona Smolčić u izlaganju Glas drugačijih utišan bukom istih: Književni prilozi u Riječkim novinama (1912 – 1914.). Jasna Šego dotaknut će se odnosa najznačajnijih hrvatskih pjesnika prema hrvatskom jeziku u izlaganju Hrvatski u pjesmi, a skup će zatvoriti Ana Tereza Želinski etnološkom temom Vjerovanja starih Klakarčana, mještana Brodskoga Posavlja.
Radovi sa znanstvenoga skupa bit će recenzirani i tiskani u časopisu „Kroatologija“ Fakulteta hrvatskih studija tijekom 2025. godine.
Cilj je znanstvenoga skupa „Hrvatska književnost kršćanskoga nadahnuća – kršćanski pisci, jezik i baština“ znanstveno analizirati i vrednovati zanemarenu hrvatsku književnost kršćanskoga nadahnuća te dati doprinos premošćivanju umjetno stvorenoga diskontinuiteta u hrvatskoj književnosti i kulturi općenito.

U organizacijskom su odboru simpozija: doc. dr. sc. Matijas Baković, doc. dr. sc. Tanja Baran, dr. sc. Tamara Bodor, (tajnica), prof. dr. sc. Ivo Džinić, prof. dr. sc. Danijel Labaš (predsjednik), prof. dr. sc. Vladimir Lončarević, Branimir Stanić, mag. comm. i Luka Tripalo, mag. pharm.
Znanstveni skup održava se uz potporu Grada Križevaca.

6. Hkkn 2024. Program Page 0002

6. Hkkn 2024. Program Page 0001
Detaljnije informacije s točnim terminima izlaganja mogu se pronaći na mrežnim stranicama organizatora: www.fhs.unizg.hr, www.glas-koncila.hr i www.kranjcic.hr.