U Beogradu je 11. i 12.listopada 2024. održana 6. po redu međunarodna konferencija (IRASA – SETI VI) o znanosti, obrazovanju, tehnologiji i inovacijama, u organizaciji Akademije MIANU (Međunarodna istraživačka akademija znanosti i umjetnosti). Akademija MIANU je udruženje znanstvenika, istraživača, inovatora i pronalazača čije su istraživačke aktivnosti duboko utjelovljene u znanstvena područja, koja pokrivaju sveukupan društveni život.

Konferencija je bila podijeljena u pet sekcija: A) znanost, tehnologija i inovacije; B) obrazovanje i znanje za21. stoljeće; C) zaštita i poboljšanje okoliša i zdravlja ljudi; D) održivi teritorijalni razvoj i E) nacionalna sigurnost i zaštita.

Dr. Josip Jambrač iz Vrbovca izlagao je u sekciji „Nacionalna sigurnost i zaštita“ s temom „Jedanaest postsocijalističkih zemalja trideset godina poslije: društvo i sigurnost.”

Izlaganje se odnosilo na učinke institucionalnih promjena (tranzicije) na stanje u društvu i socijalnoj sigurnosti u sljedećih jedanaest postsocijalističkih zemljama članica Europske unije: Bugarska, Estonija, Hrvatska, Latvija, Litva, Mađarska, Poljska, Republika Češka, Rumunjska, Slovačka i Slovenija. Učinci se evaluiraju na osnovi rezultata mjerenja osamnaest pokazatelja u tri dimenzije prosperiteta: 1) sigurnost i zaštita; 2) društveni kapital i 3) životni uvjeti.

– Drugim riječima, razina prosperiteta svake zemlje ponajprije ovisi o razini „uključivosti“ društva. U konačnici, najjasniji pokazatelj učinaka institucionalnih promjena (tranzicije) svake zemlje su njezini populacijski trendovi. Nalaz za jedanaest analiziranih postsocijalističkih zemljama pokazuje da su samo tri zemlje povećale svoj broj stanovnika. Na kraju ostvareni rezultati u ove tri zemlje navode nas na zaključak kako se unutar iste političke paradigme mogu ostvariti i povoljniji socijalni učinci – institucije čine razliku  – istaknuo je dr. Jambrač.