Mirna Flogel Mršić vlasnica je dvorca u Svetom Križu Začretju. Vlasnica nam je u razgovoru otkrila ponešto o ovom neotkrivenom zdanju u Zagorju.

-Dvorac je spomenik hrvatske kulturne baštine stare 400 godina. Dvorac sam kupila kreditom od poljoprivredne zadruge 1974. godine. Unutarnje zdanje dvorca sama sam uredila. Ideja je bila da država obnovi fasadu i vanjski dio zdanja, no na kraju to se nije dogodilo. Sve je obnovljeno na starinski način, od lustera do drugih dijelova unutrašnjosti dvorca – rekla je vlasnica.

Mirna Flogel Mršić inače je po struci molekularni biolog te je kako kaže najcitiraniji znanstvenik u svijetu, a bavila se istraživanjem posljedica stresa na ljudsko tijelo. -Živim sama u dvorcu, teško ga je održavati. Računi za struju su veliki. Dvorac je otvoren za javnost i može ga se turistički obući – poručila je vlasnica.

Donosimo video i nekoliko fotografija iz Sv. Križa Začretja.

Dvorac Začretje (1) Dvorac Začretje (2) Dvorac Začretje (3) Dvorac Začretje (4) Dvorac Začretje (5) Dvorac Začretje (6) Dvorac Začretje (7) Dvorac Začretje (8) Dvorac Začretje (9) Dvorac Začretje (10) Dvorac Začretje (11) Dvorac Začretje (12) Dvorac Začretje (13) Dvorac Začretje (14) Dvorac Začretje (15) Dvorac Začretje (16) Dvorac Začretje (17)