U Abu Dhabiju, na džudaškom Grand Slamu, nove su uspjehe ostvarili hrvatski reprezentativci, pa je tako Iva Oberan osvojila srebrnu medalju, dok su se broncama okitile Anđela Violić i Lara Cvjetko.

U finalu kategorije do 63kg Oberan se susrela s Francuskinjom Manon Deketer, finalisticom zagrebačkog IJF Grand Prix-a koji se održao u rujnu ove godine. U finalu ni jedna od džudašica nije uspjela poentirati bod tijekom većeg dijela regularnog vremena.

S jedne strane, Oberan je uglavnom napadala, dok je Deketer pokušavala kontrirati. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, Deketer je na kraju uspjela primijeniti svoj ura-nage da postigne waza-ari, odnosno kontrirati Oberan te postići bod. Preostalo je dvanaest sekundi do kraja, što je bilo prekasno za Oberan da se vrati.

„Ovo mi je prvo finale na Grand Slamu, stvarno sam prezadovoljna rezultatom, malo mi je žao finala jer je bila dosta dobra borba i mislim da sam dobro radila. Šteta, mislim da sam imala dosta dobrih napada, ali Francuskinja je vrhunska natjecateljica te ujedno i osvajačica medalje sa SP-a. Mislim da sam pružila dosta dobar otpor, dosta gusta borba koja se mogla okrenuti i na moju stranu. Imala sam uspješnu godinu i gotovo na svim turnirima sam bila u finalnom bloku, pa sam stoga i u Abu Dhabiju htjela to pokazati“, kazala je nakon srebra Oberan.

Na putu do finala Oberan je savladala Josie Steele iz Velike Britancije, Alessiu Corrao iz Belgije i Talijanku Carlottu Avanzato.

Do finalnog bloka, u kategoriji do 70kg, stigle su Anđela Violić i Lara Cvjetko te su obje završile na postolju u Abu Dhabiju.

Prva je u finalni blok za medalju krenula Anđela Violić koju je čekala predstavnica Brazila Ellen Froner u borbi za broncu. Sjajno je borbu odradila 24-godišnja Dubrovkinja, poentirala waza-ari nožnom tehnikom Uchi Matom te zadržala prednost do isteka borbe.

Borbu za brončanu medalju Cvjetko je imala protiv Njemice Samire Bock. Pobjeda je ponovno otišla na hrvatsku strannu nakon što je Cvjetko postigla waza-ari s uchi-matom.

Robert Klačar je nastupio u kategoriji do 73kg te je upisao poraz u prvom kolu protiv Francuza Maxima Goberta.