Zagrebu i Hrvatskoj kronično nedostaje hospicija i palijativnih kreveta, zbog čega se umirući bolesnici zbrinjavaju u neodgovarajućim uvjetima, stoga je Zelena alternativa – ORaH predložila u izmjenama zagrebačkog GUP-a četiri lokacije za gradnju hospicija.

Predložili smo lokacije u Markuševcu, Gračanima, Čučerju i Klari, sve u zoni prometa malog intenziteta, pogodne za gradnju hospicija kapaciteta 14 – 20 ležajeva, što je optimalno, istaknuo je u subotu na konferenciji za novinare Hrvoje Dominić, zamjenik predsjednika Vijeća gradske četvrti Podsused – Vrapče i voditelj projekta.

Podsjetio je kako je hospicij neophodan civilizacijski minimum za pružanje odgovarajuće skrbi ljudima u terminalnoj fazi života. Trenutno se palijativna skrb diljem Hrvatske, pa tako i u Zagrebu, pruža u domovima pacijenata ili odjelima bolnica, što je neprihvatljivo za društvo koje ubrzano stari.

Prema preporukama Europskog udruženja za palijativnu skrb (EAPC) na milijun stanovnika trebalo bi biti 80 do 100 palijativnih postelja. S obzirom da na području Zagreba i susjednih županija živi preko milijun stanovnika, Zelena alternativa – ORaH procjenjuje da je to minimum za zadovoljene trenutnih potreba.

Cilj je osigurati da palijativna skrb u Hrvatskoj ne ovisi o financijskom stanju bolesnika, kao što to predviđa i Vijeće Europe. Trenutno su obitelji terminalnih bolesnika praktično prisiljene tražiti smještaj u privatnim domovima, koji nisu jeftini.

Stranka će se preko svog zastupnika u Gradskoj skupštini Zorislava Antuna Petrovića zalagati za uključivanje tih izmjena u GUP i predložiti stavku za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja hospicija u proračunu Grada Zagreba za 2025. godinu.