Zbog nedavne poplave koja je zahvatila područje Kalnika, lokalno stanovništvo, poljoprivrednici i komunalni sustavi suočeni su s velikim problemima uzrokovanim neadekvatnim održavanjem vodotoka.

Uslijed obilnih kiša, vodotoci Kamešnica, Salnik i Črnec postali su neprohodni i zaraženi, uzrokujući štetu na poljoprivrednim zemljištima, cestama i komunalnoj infrastrukturi. Posebno zabrinjava što Hrvatske vode, nadležna za regulaciju i održavanje vodotoka, do sada nije poduzela odgovarajuće mjere kako bi spriječila ovu situaciju. Kao posljedica toga, cijela zajednica Kalnika suočava se s rizikom ozbiljne ekološke i gospodarske štete.

Ovakvo stanje ne može se tolerirati, a posljednji događaji podsjećaju na ozbiljnost situacije poput one koja je nedavno pogodila Jablanicu, gdje su štete bile nepopravljive.

‘Pozivamo Hrvatske vode i druge nadležne institucije da odmah interveniraju na području Kalnika te ulože hitna sredstva u regulaciju i održavanje kritičnih vodotoka. Potrebne su hitne mjere kako bi se osigurala sigurnost ljudi, očuvala poljoprivredna proizvodnja te zaštitila infrastruktura. Lokalni stanovnici i poljoprivrednici ne mogu si priuštiti daljnje zanemarivanje ove situacije. Svaka daljnja odgoda može dovesti do eskalacije problema, što bi moglo imati dugoročne posljedice na život stanovnika i gospodarstvo ovog područja. Pozivamo sve relevantne institucije i tijela da se hitno uključe u rješavanje ove krize’, poručio je načelnik Kalnika Mladen Kešer.

Evo kakva je situacija u Kalniku.